Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Слово" - страница 6
Словото Божие стигна до човека като дъжд към почвата, а резултатът беше кал, а не бистра вода.
Ким Робинсън
Човешкият живот се състои в това да правите определени неща... да участвате в живота на общността; да мога да говоря по теми, които ме интересуват и там свободата на словото влиза в него.
Амартя Сен
Една добре функционираща демокрация има култура на свободата на словото, а не просто правна защита на свободата на словото. Насърчава независимостта на ума. Придава готовност за оспорване на преобладаващото мнение както с думи, така и с дела. Също толкова важно, той насърчава определен набор от нагласи у слушателите, които придават уважително изслушване на онези, които не приемат конвенционалната мъдрост. В културата на свободното слово отношението на слушателите е не по-малко важно от това на говорещите.
Кас Сънстейн
Това, което впечатлява както неспасените, така и спасените, са онези редки хора, които са се научили да контролират начина си на живот и да използват изобилието, което имат, за да помагат на другите и да разпространяват Божието Слово. ... Позволете ми да предложа една радикална идея от Божието Слово: Определете най-доброто от Бога за живота си и бъдете доволни от него, дори ако това означава да се спуснете в начина си на живот.
Лари Бъркет
Словото казва, че Бог не ни дава заслуга, че обичаме хората, които искаме да обичаме така или иначе. Не, Той ни дава заслуга, че обичаме нелюбимите.
Лин Винсент
Господ е моят мир. Няма да живея в безпокойство. Той ме поставя под крилото Си на утеха и успокоява духа ми в мен. Той поема всичките ми тревоги върху Себе Си и ми помага да се съсредоточа върху Него. Да, въпреки че минавам през време на тежка несигурност и яростни тревоги, няма да се безпокоя - защото Ти си моят мир. Твоето Слово и Твоето присъствие ме успокояват сега. Ти държиш несигурността ми в дланта на ръката Си. Ти успокояваш тревожния ми ум - Изглаждаш набръчканото ми чело. Със сигурност спокойствието и доверието в Теб ще ме изпълват през всичките дни на живота ми. И аз ще държа ума си върху Теб завинаги.
Линда Дилоу
Натискът от политиката може да промени хода на историята и дори Божието слово.
Линда Лафърти
За да упражнява правото на свобода на словото, предоставено от Конституцията, човек трябва да изпълнява социалната отговорност на китайски гражданин.
Лиу Сяобо
Мълчанието е океан. Речта е река. Когато океанът те търси, не навлизай в реката на словото. Слушай океана.
Мевляна Джеляледдин Руми
Числото е Слово, но не е реч; то е вълна и светлина, въпреки че никой не го вижда; то е ритъм и музика, въпреки че никой не го чува. Неговите вариации са безгранични и все пак то е неизменно. Всяка форма на живот е отделно отражение на Числото.
Морис Дрюон
Ролята на художника е да бъде водач, да просветлява и най-неподатливите очи, да учи да се гледа, както се учи на четмо, и да сочи пътя от словото към съзнанието.
Пол Елюар
И словото може да бъде използвано за запушалка. (226)
Станислав Йежи Лец
Речта на политическия деец не трябва да бъде нито по младежки разпалена, нито театрална, като речите на парадните оратори, плетящи гирлянди от изящни и претрупани слова... Основа на неговата реч трябва да представлява честната откровеност, предвидливостта, разумното внимание и загрижеността... истина е, че политическото красноречие доста по-често от съдебното допуска сентенции, исторически паралели, измислици и образни изрази, умерената и уместна употреба на които действа много добре на слушателя.
Плутарх
Спомнете си какво ни е казал Господ: "Всичко, което сте сторили на хората, на Мене сте го сторили." Запишете тези слова със златни букви на скрижалите на сърцата си, запишете и ги окачете наред с иконите и ги четете всеки ден.
Тихон Шевкунов
Христос е търсил доброто във всеки човек, а ние търсим злото. Христос е търсел добро в хората, искайки да ги оправдае, а ние търсим злото, за да ги осъдим. За Христос е било болезнено да говори за греховете на другите, а на нас това ни харесва. Христос чрез слово е превръщал грешниците в праведници, а ние с думи правим грешниците още по-големи грешници. Христос е спасявал хората, а ние ги унищожаваме. Това е разликата. Но нека не забравяме, че и ние можем да се уподобим на Христос.
Николай Велимирович
Не казвайте: "Не мога." Тази фраза не е християнска. Християнски слова са: "Всичко мога. Но не сам, а с Господ, който ме укрепва."
Теофан Затворник
Един от най-лошите навици е псуването. Ангелът-пазител на такъв човек плаче, а дяволът се радва. От такъв човек Божията Майка отнема молитвения си покров и отстъпва от него. За срамни слова, Бог допуска за човека беди, болести и много неприятности.
Сава (Остапенко)
Когато пристъпваш с молитва към Царицата Богородица, преди молитвата бъди твърдо уверен, че няма да тръгнеш от нея, без да получиш милост. Да мислиш така и да си уверен в това по отношение на нея е достойно и праведно. Тя е всемилостивата Майка на всемилостивия Бог Слово и нейните милости, неизразимо големи и безбройни, се прославят от всички времена. Тя наистина е "бездна от благост и щедрости", както се казва в канона на Одигитрия.
Йоан Кронщадски
Болестта на всички - скуката и унинието - се лекува чрез молитва, въздържане от празнословие, усилен ръчен труд (ръкоделие), четене на Божието слово и търпение, защото те се ражадат от малодушието, безделието и празнословието.
Серафим Саровски
Както от спукания съд тече вода, така и от лошия човек слово на осъждане, ненавист, злословие.
Йоан Кронщадски
Трябва да следим постоянно за своя език - кога и какво говорим, - ние сме малодуховни люде и затова непрестанно грешим. Казват, че е по-добре да паднеш на остри камъни, отколкото да пострадаш от остър език. И наистина, по-добре да паднеш на камъни, да си разбиеш главата или да си счупиш краката; и главата и краката са телесни членове и могат да бъдат излекувани. Но езикът! Чрез езика се извършват страшни неща - с едно единствено слово можеш да доведеш човека дори до самоубийство. Осъждането и унижаването на ближния, може да го доведе до отчаяние, а може и само с едно слово да бъде отправен по пътя на греха. А после се оправдаваме: "Ама аз просто казах”. Погледнете какви са последствията.
Ефрем Аризонски
Какво трябва да направя, за да бъда винаги спокоен и да не се боя от нищо? За да имаме винаги покой, не бива да разчитаме на собствените си сили, но трябва постоянно да се поучаваме в Божественото слово. То ни е опора, крепост и спокойно пристанище. В Свещеното Писание има едно Господне обещание, което за нас е стена и ограда. Господ ни е казал: "Аз съм с вас през всички дни до свършека на света." (Мат. 28:20).
Бонифаций (Виноградски)
Предишна
1
2
3
4
5
6
(Текуща)
7
Следваща