Цитати на тема "Съпруг" - страница 7
Най-първата от всички човешки добродетели е способността и волята за самопожертване, за отдръпване на заден план на своето "аз", ако това го изисква дългът, ако го изисква любовта. Става дума на за блестящо, романтично или героично самопожертване – за резултата на минутен героизъм или мечтателност. На това е способен и най-големият егоист, понеже именно в тези случаи "аз"-ът се проявява с особена сила. Не, става дума за ежедневно и ежечасно повтарящи се жертви, които идват от чистото сърце на добрия човек, на обичащия баща, на нежната майка, на любящия съпруг, на благодарния син – за тези жертви, които придават на живота неповторима прелест и го разкрасяват въпреки всички превратности.
Хайнрих Маркс
Казано е в Писанието: "Затова ще остави човек баща и майка и ще се прилепи до жена си". А мъжът често нарушава Божия закон. Вместо да обича жена си, да и служи до смърт, съпругът слуша какво му шепне мама. Макар че вече е крайно време да напусне майка си, особено ако тя се обърне срещу жена му. Мъжът винаги трябва за да защитава жена си пред майка си, баща си, братята си и всички останали, защото съпругата е неговото продължение, втората половина, това е светиня, дадена от Бог в тайнството на брака; заедно са домашната Църква, съсъд на Божията благодат. Но за съжаление, често съпругът се държи неправилно. Много често родителите също са неразумни, защото са пристрастни към детето си. Въпреки че на синът отдавна са му пораснали мустаци, татко и мама си мислят, че той им принадлежи, макар че той отдавна вече не принадлежи на тях, а на жена си. И когато хората не разбират напълно това и следват мислите, които дяволът им влага, тогава започва разрушаването на семейството.
Дмитрий Смирнов
Здравият брак се основава върху отговорности, върху задължения, а не само върху чувство на любов. Чувството – това е награда. За да се събудиш сутрин с чувство на любов, то ти трябва да го заслужиш поне предната вечер. Тези бракове, в които съпрузите се осланят само на своите чувства, са обречени на разпад. Чувството на любов, като всяко чувство, е изменчиво, и ако съпрузите се събират и развеждат всеки път, когато ги завладее ново чувство, то ние не бихме имали нито семейства, нито държава, нито общество, а ще бъдем съвкупност от егоистични и при това много нещастни самостоятелно съществуващи живи организми, при това непригодни за никаква сериозна работа. Някой добре е казал, че както и всичко останало, за което си струва да се борим, бракът изисква ежедневна работа и изпълнение на поетите от всеки задължения! Тогава с времето ще расте и чувството на любов.
Михаил Немнонов
Съпрузите винаги са длъжни да помнят думите от Свещеното Писание: "което Бог е съчетал, човек да не разлъчва" (Мат. 19: 6). Тези думи им ги четат (ако бракът е скрепен с венчание) в тайнството венчание. Затова мъжът и жената винаги, ежеминутно трябва да вярват, че техният съюз - това е Промисъл Божий. Сега често се развеждат, защото "не е мое", "моят съпруг/съпруга не ми подхожда, трябва да търся друг, моята половинка някъде ходи, а аз тук сгреших" А вярващите съпрузи знаят, че тях Бог ги е съчетал. И моята втора половина - това е мое. Нека то е несъвършено, грешно, с проблеми, но то е моето. Това ми е дал Бог. Това е полезно за мене, това е спасително за мене.
Александър Николски
Често главната причина за семейните свади е умората: тежка работа, малки деца, безсънни нощи. Но, като отпочинат, съпрузите забравят обидите. Този, който е по-мъдър, духовно по-опитен, трябва да намери сили да премълчи, да не отвърне на обидната дума... Има един добър християнски обичай, който, за съжаление, е излязъл от живота на повечето хора – да поискат един от друг прошка преди сън. Това е голяма помощ против свади! Не формално, не с език, а със сърце поискай прошка от скъпия човек, преди да легнеш да спиш, и винаги ще живееш в мир с него.
Андрей Овчинников
Когато хората възприемат отношенията си на ниво: "О, какъв добър човек е, колко е очарователен, интелигентен, интересен и колко много можеш да вземеш от него!" - в това всъщост се състои влюбването. Съпрузите престават да бъдат интересни един на друг, защото още в самото начало се отнасят един към друг потребителски, още преди брака...Те живеят, задоволявайки жаждата си с другия човек – интелектуална, душевна, духовна, физиологична. И тогава хората бързо се насищат, изпиват се един друг като коктейл в горещо време. А ако в сърцето звучи призивът: "Какъв човек е, как ми се иска да го направя щастлив, колко много искам да му дам, да му послужа, да му бъда полезен ...", тогава любовта с времето само ще се умножава.
Алексий Умински