Цитати на тема "Легло" - страница 5
Всяка седмица, когато сменям чаршафите, гледам половината от леглото, в която не съм спала, непокътната като деня, в който са сменени чаршафите, и се чудя какво се е случило с възможностите на моята младост. Никой не е спал в това легло освен мен, а аз съм спал само от едната му страна. В същата целомъдрена, смъртоносна поза всяка вечер. Всички тези години. Всички тези години, които са изминали, в пълната тишина на този апартамент - тишина, с изключение на дрънкането на нож срещу вилица, затварянето на вратата на шкафа, отварянето на плика.
Робърт Гулрик
Вече съм готов. Готов съм за живот. Вече не я чакам между чаршафите, с главата надолу, с крака, вдигнати на таблата на леглото. Не го претендирам, все едно е право. Живея го, просто. Живея живота си, толкова пълен и непредсказуем, без да се питам дали един ден той също ще може да се размножи и да генерира нов живот. Грижа се за нея, както за растение, силно, но изпитано, без да знам дали, когато поникне, е от онези видове, които дават и плодове.
Симона Спарако
Провалът е лесен за измерване. Провалът е събитие. По-трудно за измерване е незначителност. Нищо събитие. Незначителността пълзи, изгрява, дава ти надежда, после заблуда, после един ден, когато не гледаш, тя е там, на входната ти врата, на бюрото ти, в огледалото, или не, не нищо от това, то е липсата на всичко това. Един ден, когато търсиш, не гледаш, никой не гледа. Лежиш в леглото си и осъзнаваш, че ако не станеш от леглото и не излезеш на бял свят днес, е много вероятно никой дори да не забележи.
Чарлс Ю