Цитати на тема "Положение" - страница 8
Бих ги призовал (родителите - бел.цит.) да обърнат внимание на дългосрочните цели, които си поставят в отглеждането на децата си, както и да преразгледат доста изкривените си схващания за ученето. На първо място, дори ако беше вярно, че натискът и неприятното преживяване от ходенето на училище наистина вдигат нивото на усвояване на факти и умения, заслужава ли си това за един любящ родител, при положение, че емоционалните, социални и морални последствия за развитието на детето са значителни и тревожни? Но това не е всичко. Ами ако този тип високо-натоварващо традиционно училище пречи и на интелектуалните ни цели за развитието на детето? Нещастните деца не развиват критическо мислене и креативност. Дори на децата, които са притесняващо послушни, които не могат или не искат да се разбунтуват срещу училище от този тип, то нанася вреда. Защото задушава любопитството им и ги кара да работят толкова усърдно, че не им остава време за истинско мислене.
Алфи Кон
Ако ще гласувам за някого и той ми прави някакви обещания, искам да ми каже как ще ги направи и откъде ще вземе пари да ги направи. И преди всичко искам да видя неговото минало, за да си извадя поука какво може да направи.
Но тук в България положението е малко по-сложно, понеже като свърши комунизмът, ние нямахме кадри, на които можеш да вярваш, че са постигнали нещо – те всички почват от нулата. Така че няма как да се върнеш назад да видиш на какво са способни.
Аз предпочитам да ме командва богат човек, отколкото беден. Понеже богатият, все пак той е направил нещо и знае как да го направи. А бедният, ако не го е правил за себе си, как аз да очаквам той да го направи за мен и за държавата. Това е много близко до ума.
Шефкет Чападжиев