Цитати на тема "Съпруга" - страница 8
Казано е в Писанието: "Затова ще остави човек баща и майка и ще се прилепи до жена си". А мъжът често нарушава Божия закон. Вместо да обича жена си, да и служи до смърт, съпругът слуша какво му шепне мама. Макар че вече е крайно време да напусне майка си, особено ако тя се обърне срещу жена му. Мъжът винаги трябва за да защитава жена си пред майка си, баща си, братята си и всички останали, защото съпругата е неговото продължение, втората половина, това е светиня, дадена от Бог в тайнството на брака; заедно са домашната Църква, съсъд на Божията благодат. Но за съжаление, често съпругът се държи неправилно. Много често родителите също са неразумни, защото са пристрастни към детето си. Въпреки че на синът отдавна са му пораснали мустаци, татко и мама си мислят, че той им принадлежи, макар че той отдавна вече не принадлежи на тях, а на жена си. И когато хората не разбират напълно това и следват мислите, които дяволът им влага, тогава започва разрушаването на семейството.
Дмитрий Смирнов
Мястото на жената е семейството. Това е нейният олтар, нейното светилище, точката на прилагане на всички нейни творчески усилия. От една страна, това е рутинна, незабележима работа, на която всички се радват и никой не оценява; от друга страна, това е своеобразна ос на света, около която всичко се върти. Жената - майка, жената - домакиня, жената - любима съпруга е Божие създание, което държи целия свят в дланите си.
Андрей Ткачов
Мъжът се нуждае, в съответствие с неговата мъжка природа и нрав, жена му да го обича, да не го отблъсква, да не се съмнява в него. Не защото е безгрешен, а защото има нужда да чуе добра дума, да чуе това, което ще му даде сили да продължи да живее. И ако той греши, тя трябва да му каже за това с голяма доброта и нежност. По същия начин жената по своята същност и устройство се нуждае от любовта на съпруга си, да чувства обич и нежност от негова страна: така тя е създадена по своята женска природа. Мъжът трябва да обича жена си и да се отнася към нея с нежност, а жената трябва да го приеме с цялата си душа и да го слуша – не от чувство за робство, а от преданост.
Атанасий Лимасолски
Съпрузите винаги са длъжни да помнят думите от Свещеното Писание: "което Бог е съчетал, човек да не разлъчва" (Мат. 19: 6). Тези думи им ги четат (ако бракът е скрепен с венчание) в тайнството венчание. Затова мъжът и жената винаги, ежеминутно трябва да вярват, че техният съюз - това е Промисъл Божий. Сега често се развеждат, защото "не е мое", "моят съпруг/съпруга не ми подхожда, трябва да търся друг, моята половинка някъде ходи, а аз тук сгреших" А вярващите съпрузи знаят, че тях Бог ги е съчетал. И моята втора половина - това е мое. Нека то е несъвършено, грешно, с проблеми, но то е моето. Това ми е дал Бог. Това е полезно за мене, това е спасително за мене.
Александър Николски
Щангистите да се зобат, колкото си искат. Нашият човек ще ги оправи. Най-голямото ми постижение в личен план е, че изтърпях съпругата си Валя още една година. Ще ревизирам основно живота на съдиите. Ако разбера, че вземат рушвети, ще им наредя незабавно да почват да делят с мен, щото ще ги навра в миша дупка. Както може съдебната система да търпи съдии, които по 10 години да не решат по едно кокошкарско дело и да останат недосегаеми, така и аз ще дам на моите футболни съдии имунитет. Да лапат, колкото искат рушвети, а аз няма да ги закачам, стига да делят с мен. Ето, на Колина, дето казват, че не дал дузпа за белгийците, ще му занеса подарък. Аз знам как да му го дам и да не го закачат от ФИФА.
Иван Славков