Цитати на тема "Присъствие" - страница 9
Христос никога не е направил забележка на нито един човек по повод неговото тяло. Той не казал на Закхей: "Защо си толкова нисък?” Не казал на Иуда: "Защо си толкова безобразен?” Не казал на прокажения: "Каква е тази лоша миризма от теб?” Христос винаги е общувал реално с хората, т.е. с техните души. Това е, когато Душа говори на душа, когато Душа лекува душа. Да се говори за физическите тела на хората за Христос е било неприлично, защото физическото тяло е само временна одежда на човека.
Затова, когато някой заговори с теб, не мисли нищо за неговото тяло, а погледни в душата му, оживей в неговата душа и ще можеш да го разбереш. Общувайки с човека си повтаряй: "Душа с душа говори, душа с душа общува.” Тогава ще почустваш присъствието на Бога между вас и ще бъдеш разбран, и ще можеш да разбереш другия човек.
Николай Велимирович
Mолитвата не е дълъг списък с молби към Бога. Не се моля само когато искам нещо или когато се страхувам от нещо. Преди всичко се моля да имам връзка с Бог. Говоря с Него и Той говори с мен, гледам Го и Той ме гледа, и когато тази връзка напредва, дори не трябва да говоря с Него, стига да сме заедно в едно и също място в тишина. Какво да кажеш, когато любовта казва всичко. Когато чувстваш, не говориш, когато обичаш не е нужно да обясняваш, другият знае, усеща това, което чувстваш към него. Всъщност, когато те обича толкова много, той знае какво искаш преди да го кажеш. Ето защо Свети Исаак казва - в Царството Божие езикът, на който ще говорим, ще бъде мълчанието. Ще говорим с любов, затова няма да имаме нужда от думи. Всичко ще бъде присъствие, усещане за дълбоко удовлетворение.
Хaрaлaмпус Пaпaдопулос
По време на операцията ни в Тунис бяхме под строгото ръководство на британците и в моя генерален щаб имаше британски бригаден командир. Някъде в началото на втората седмица от април аз правех невероятни усилия да превзема планината Джебел Берда. Същата тази вечер, след вечеря, генерал Еди, командващ 9-та дивизия, която провеждаше атаката, дойде в щаба им и в присъствието на английския бригаден генерал заяви, че докато изпълнявал заповедите ми да продължа атаката, той усетил, че тя е безсмислена поради факта, че пехотните полкове, участващи в нея, вече имали 26% жертви.
Джордж Патън