Цитати на тема "Камък" - страница 10
Защо децата напускат църквата
Кризата на вярата е особено видна при нашите деца. На 8-9 години някои от тях ходят на църква, пеят в клироса, изумяват и докосват всички наоколо, а на 14-16 години много, ако не и повечето, спират да ходят на църква. Това е така, защото децата не са били запознати с Бог. Запознали са ги с ритуалите, с реда в храма, живота на светците, свещените истории, предложени за децата. Но Бог не им е бил представен. Срещата не се е случила. И се оказва, че и родителите, и неделното училище, и, за съжаление, свещениците са построили къщата на детската вяра "на пясъка" (Матей 7:26), а не на камъка - Христос.
Тихон Шевкунов
Обичам пясъчните часовници, географските карти, печатните издания от 18 век, етимологическите изследвания, вкуса на кафето и прозата на Стивънсън... Спиноза смята, че всяко нещо се стреми да пребъде като такова, каквото е; камъкът иска вечно да бъде камък, а тигърът - тигър. Аз съм обречен да си остана Борхес, а не аз (ако изобщо съм някой), но себе си откривам по-малко в неговите книги, отколкото в много други или в нестихващите звуци на някоя китара.
Хорхе Луис Борхес
"В края на краищата, какъв прекрасен патриархален институт е робството! А колко много сме говорили и вършили за неговото премахване! Напразни усилия - глупаво човеколюбие, което се опитва да разруши тази старинна сграда - крайъгълния камък на една «героична» нация! О, фанатици! Защо вдигате такава врява, против робството? Не знаете ли, че някои хора трябва да страдат, да работят и да гладуват, та други да могат да живеят в разкош и леност? Не знаете ли, че едни трябва да бъдат роби, за да могат други да бъдат свободни?" - Такива доводи, уви, се чуват напоследък доста често. Проклет да е човекът, който ги изрича, и хората, които им дават ухо!
Майн Рид