Цитати на тема "Стена" - страница 10
Тази сутрин аз дойдох, видях и бях покорен ("I came, I saw, and I was conquered", вж. "Veni, vidi, vici"), както би бил всеки, който види за пръв път този голям подвиг на човечеството... Преди десет години мястото, където сме събрани беше безлюдна, сурова пустиня. На дъното на мрачния каньон, чиито стени се извисяват до височина над 300 м течеше необуздана и опасна река... Мястото на гр. Боулдър беше покрита с кактуси пустош. И преобразяването извършено тук през тези години е едно чудо на двадесети век.
Франклин Делано Рузвелт
Да обикнеш някого, е като да се преместиш в къща (...) Първоначално се влюбваш във всичко ново, всяка сутрин се удивяваш, че нещата са твои, сякаш се страхуваш, че някой неочаквано ще се втурне вътре и ще обясни каква ужасна грешка е станала, че няма начин да живееш на това прекрасно място. С течение на годините стените се зацапват, дървото се напуква, вече обичаш къщата не толкова заради съвършенството и, а заради недостатъците. Вече познаваш всички кътчета и ъгълчета. Знаеш как да накараш ключа да не заяжда, когато навън е студено. Знаеш коя от дъските поддава, когато стъпиш върху нея, как да отвориш вратата на гардероба, без да скърца. Това са малките тайни, които превръщат дома ти в истински дом.
Фредрик Бакман
Когато снимахме филма "Остров", трябваше да легна в ковчег. Това бе нещо страшно! Четири стени и един капак. Три пъти изскачах от него, не издържах.
Нито Евангелие има, нито икони, нищо. Замислих се за живота си... Какво съм придобил? Научил съм хиляди безполезни неща. Зная да пиша, зная да шофирам, зная да използвам едно или друго. Да прощавам - не зная, да не се гневя - не зная, да давам без съжаление - не зная.
Да прощаваме не знаем. Да обичаме не знаем. Да се жертваме не знаем. Всичко онова, което ще ни потрябва за Вечния живот не знаеме. А в гроба няма запушвалки (тапи). Каквото си събрал в душата си, с това и ще лежиш.
Петър Мамонов
...Кръста, най-страшното от всички мъчения, измислени от хората. Спомням си, че Цицерон го бе нарекъл "най-отвратителното наказание", защото предизвиквало ужасни мъчения, преди да настъпи самата смърт. А в днешно време хората носят кръста на гърдите си, окачват го по стените, в стаите, смятат го за религиозен символ, забравяйки, че той е бил инструмент за изтезание.
Паулу Коелю