Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Съвест" - страница 4
Защо трябва да съм в Румъния в името на неизвестна за мен цел. Имаше време, когато водех войници на битка, мислейки, че изпълнявам дълга си на руски патриот. Разбрах обаче, че сме измамени, че хората имат нужда от мир. Старата армия и Съветският съюз не са съвместими, затова моята военна кариера трябваше да приключи. Без угризения на съвестта можех да се върна към любимото си занимание, работата на полето.
Александър Василевски
Сигурно е правилно да се каже: съвестта е гласът на Бог.
Лудвиг Витгенщайн
Писането е съвест, скрупули и изплащане на данък към нашите предци.
Едуард Далбърг
Аз загивам за моето отечество. Съвестта ми е чиста. Аз само изпълнявах задълженията си към своята страна, когато се опитвах да се противопоставя на престъпното безразсъдство на Хитлер.
Вилхелм Канарис
Мисля, че е по-добре да постъпим правилно, дори и да страдаме за това, отколкото да си навлечем укора на нашата съвест и бъдещите поколения.
Робърт Лий
Чистата съвест може и да ти помогне да влезеш в рая, но няма да помогне на кариерата ти.
Марио Варгас Льоса
"Съвестта" на привилегированите е тъкмо привилегирована съвест.
Карл Маркс
Докато съвестта е наш приятел, всичко е в мир, но когато бъде засегната, сбогом спокоен ум.
Мери Уъртли Монтегю
Могъщите сили, разрушаващи града и унищожаващи държавата, си остават безпомощни срещу един човек, ако той има достатъчно воля и душевно безстрашие, да остане свободен; защото тези, които се считат за победители над милиони, не са могли да подчинят един – свободната съвест.
Стефан Цвайг
Човек, който си губи своето време, винаги без най-малко угризение на съвестта посяга и на чуждото.
Джейн Остин
Съвест без Бог е съдилище без съдия.
Алфонс дьо Ламартин
Влизаме сред шумна тълпа, за да заглушим вика на собствената си съвест.
Рабиндранат Тагор
Странно нещо са парите. В голямо количество те придобиват собствен живот, даже собствена съвест.
Реймънд Чандлър
Да, нечистата съвест може да внесе в живота някакъв интерес и оживление!
Сьорен Киркегор
Без силата на мисълта това, което ние наричаме съвест, се изражда в мечти, оправдаващи злото. Най-жестоките дела на света са били извършени в името на съвестта.
Уилям Чанинг
Нощем боли всичко, а повече от всичко съвестта.
Фаина Раневска
Великото утешение във всички мои мъки се състои в това, че никакви врагове нямат власт да ми отнемат съвестта, а аз никога не бих станал такъв враг на себе си, че да и нанеса ущърб.
Хенри Филдинг
Пробуждането на съвестта е признак за величие на душата.
Виктор Юго
Основен принцип на интелигентността - интелектуална свобода, - свободата като нравствена категория. Интелигентният човек не е свободен само от своята съвест и от своите мисли.
Дмитрий Лихачов
Съвестта не е само ангел-хранител на човешката чест, - тя е кормилото на тази свобода, грижейки се за това, че свободата да не се превръща в произвол, но да показва на човек неговия правилен път в сложните обстоятелства на живота, особено съвременния.
Дмитрий Лихачов
Всяка безнравствена постъпка, направена съзнателно, оскърбява разума; угризенията на съвестта напомнят на човек, че той е постъпил като роб, като животно.
Александър Херцен
Чест това е съвест, но съвест която е болезнено чувствителна. Това е уважението към себе си и достойнството на собствения живот, доведени до крайна степен на чистота и в най-голяма страст.
Алфред дьо Вини
Предишна
1
...
3
4
(Текуща)
5
...
12
Следваща