Цитати на тема "Песен" - страница 11
Всяко незначително събитие, произволно изречена дума, миризмата на планинска трева, песента на нашите камериерки, смехът на хората, събрали се около аниматора на площада, вкусът на любимо ястие, гледката на обеци или рокля, всичко беше повод да си спомни за съпруга и господаря си. Всички причини да се говори за това. Каквото и да правеше, мислите й продължаваха да се въртят около него. С когото и да беше, тя беше с него.
Лиляна Хабинович Джурович
Чалгата на мен никога не ми е пречила. Имаше едно време, когато беше на мода, днес не бих казала, че е толкова актуална... Тя ще отиде на мястото, откъдето е дошла. В кръчмите. Тя оттам дойде. Но има едно нещо, което ме дразни, което смятам за унизително за българина. Чалга, кючек, всеки може да си пее, каквото си иска. Обаче създай своя песен, българска. Защото като отидеш в Сърбия, не можеш да чуеш българска песен, като отидеш в Турция – няма български песни. А ние, дупедавците, влизаме на заден ход, без вазелин – наведени. Пеем техни песни и не се срамуваме.
Лили Иванова
Защо ли непрестанно възхваляме, следвайки гласа и призива на Църквата, Пренепорочната Владичица Богородица с множество песни и молитви? За да въздадем поне отчасти слава на нейното величие, святост, правда, изумителна чистота, смирена любов към Бога и към нас, недостойните, на нейното непрестанно ходатайство за нас; затова, за да помним и знаем тези безкрайно големи благодеяния, които Господ е излял чрез нея върху човешкия род. Защото чрез нея сме се удостоили вечно да славословим Светата Живоначална Троица, чрез нея Триипостасното Божество ни оживотворява и спасява. По-високо от херувимите, серафимите и всяка твар е възвеличена Света Богородица, християнино, заради твоето спасение и възвеличаване, тебе да спасява и да те закриля.
Йоан Кронщадски