Цитати на тема "Художник" - страница 11
Не мисля, че човек трябва дабъде измъчван, спиран или лишаван от любов. Но зная от опит, че ако той има всичко в излишък, няма да развие нито съзнанието си, нито ще почувства глада и беззащитността, без които е невъзможно да пишеш и твориш. Повечето писатели и художници не са доволни от творбите си. Представете си, че сте отрасли в дом, пълен с любов и грижовност, там, където са ви казвали, че сте най-добрият. Тогава, откъде ще се сдобиете с мотивация да правите каквото й да е по-голямо?
Силвестър Сталоун
Наистина съм щастлив, защото Бешков беше един огромен художник и философ, който ме е въвел по приказен начин в лоното на карикатурата, сатирата, на пластичните изкуства. Когато той почина на 54 години, а ние бяхме по на 20 и няколко, въпреки мъката, с младежка небрежност си помислихме "Поне си е отживял". Сега от позицията на 73 години, разбирам, че той е починал като юноша, на който творчеството беше на столетник.
Стоян Дуков
Как да кажа защо една от две жени е по-хубава? Тази професия неслучайно в западния свят е много високо платена. Оценителите, първо, имат име на пазара. Второ, те са перфектно запознати с творчеството на даден художник и могат да преценят една творба къде стои в него. Много хора питат: "Колко струва един Владимир Димитров-Майстора, 30 на 40 см.?" Как да ви го сметна – отвръщам – на квадратен метър или на килограм?! Има и някои точни параметри – авторът, размерът на творбата, техниката, сюжетът, състоянието и т. н., но другото е... интуиция, магия. Има, да речем, две работи на един и същ художник, и двете масло, от един период, всичко е еднакво, но едната струва 1000, а другата – 3000. Така че в изкуството, както и в любовта няма точни мерки.
Павел Тодоров