Цитати на тема "Син" - страница 10
Най-първата от всички човешки добродетели е способността и волята за самопожертване, за отдръпване на заден план на своето "аз", ако това го изисква дългът, ако го изисква любовта. Става дума на за блестящо, романтично или героично самопожертване – за резултата на минутен героизъм или мечтателност. На това е способен и най-големият егоист, понеже именно в тези случаи "аз"-ът се проявява с особена сила. Не, става дума за ежедневно и ежечасно повтарящи се жертви, които идват от чистото сърце на добрия човек, на обичащия баща, на нежната майка, на любящия съпруг, на благодарния син – за тези жертви, които придават на живота неповторима прелест и го разкрасяват въпреки всички превратности.
Хайнрих Маркс
Но знаете ли, имаме добре познат виц: който не иска да храни своята армия, ще храни чужда. Доста е старо. Има и по-модерни вицове. Понякога ви разказвам всякакви вицове за това. Мога да ви кажа още една, тя също е с брада, но все пак е по-модерна. Идва при него син на бивш офицер, пита сина си: "Сине, тук имах кама. Не си ли виждал камата? Той казва: "Татко, не псувай. Смених го с едно момче от съседния двор за часовник. Той казва: "Покажи ми". Поглежда. "Часовникът е добър, браво". Знаете ли, утре бандити и разбойници ще дойдат при нас, ще ме убият, ще убият майка ми, ще изнасилят по-голямата ви сестра, а вие ще излезете и ще кажете: добър вечер, московското време е 12 часа и 30 минути. Ние не искаме такова развитие на събитията. Така че ние ще обърнем необходимото внимание на развитието на армията и флота, без да се въвличаме в надпревара във въоръжаването и без да съсипваме бюджета.
Владимир Путин
ТРИТЕ НЕЩА
Трите неща в живота, които след като си отидат,
никога не се връщат:
- Време, думи, възможност.
Три неща в живота, които могат да разрушат човек:
- Гняв, гордост, липса на прошка.
Три неща в живота, които не бива да губите:
- Надежда, мир, честност.
Три неща в живота, които са най-ценни:
- Любов, семейство и приятели, доброта.
Три неща в живота, които никога не са сигурни:
- Щастие, успех, мечти.
Три неща в живота, които съставляват човека:
- Лоялност, искреност, упорита работа.
Три неща в живота, които са наистина постоянни:
- ОТЕЦ, СИН И СВЕТИЯТ ДУХ.
Николай Велимирович
Казано е в Писанието: "Затова ще остави човек баща и майка и ще се прилепи до жена си". А мъжът често нарушава Божия закон. Вместо да обича жена си, да и служи до смърт, съпругът слуша какво му шепне мама. Макар че вече е крайно време да напусне майка си, особено ако тя се обърне срещу жена му. Мъжът винаги трябва за да защитава жена си пред майка си, баща си, братята си и всички останали, защото съпругата е неговото продължение, втората половина, това е светиня, дадена от Бог в тайнството на брака; заедно са домашната Църква, съсъд на Божията благодат. Но за съжаление, често съпругът се държи неправилно. Много често родителите също са неразумни, защото са пристрастни към детето си. Въпреки че на синът отдавна са му пораснали мустаци, татко и мама си мислят, че той им принадлежи, макар че той отдавна вече не принадлежи на тях, а на жена си. И когато хората не разбират напълно това и следват мислите, които дяволът им влага, тогава започва разрушаването на семейството.
Дмитрий Смирнов
Защо отказваш да се примириш с врага си?
Лошо говорил за тебе, нарекъл те ... блудник?
Та що от това?
Ако той говори истината, поправи се, а ако ли не, надсмей се! ...
А по-добре не само надсмей се, но даже радвай се ...
по думите на Господа:
"Кога ви намразят човеците,
и кога ви отлъчат и похулят, и разнесат името ви,
като лошо, заради Сина Человеческий, възрадвайте
се в оня ден и се развеселете, защото голяма е наградата ви на небесата" (Лук. 6:22-23).
Ако ли той е казал истината, а ти... осъдиш своите прегрешения, ще получиш награда ...
Често враговете със своите справедливи порицания
вършат това, което не могат да направят приятелите
със своите похвали и приятни речи.
Йоан Златоуст