Цитати на тема "Обстоятелство" - страница 8
Следващият път, когато загубите дух и не можете да издържите да изпитате това, което чувствате, може да си припомните тази инструкция: променете начина, по който го виждате и се наведете. Вместо да обвиняваме дискомфорта си във външните обстоятелства или върху собствената си слабост, можем да изберем да останем присъстващи и будни за нашия опит, да не го отхвърляме, да не го схващаме, да не купуваме историите, които неумолимо си разказваме. Това е безценен съвет, който се отнася до истинската причина за страданието - вашата, моята и тази на всички живи същества.
Пема Чодрьон
Понякога се бунтувах срещу този начин на живот, ядосвах се и фучах. Но в крайна сметка се примирявах с обстоятелствата. И в интерес на истината, нерядко съм намирал утеха в мисълта, че пътят пред мен е удобно утъпкан. Не се налагаше да планирам бъдещето си, защото то вече ме очакваше. Заговореше ли се за избор на професия, завиждах на всеки, който си беше поставил високи цели – да стане архитект, войник, премиер на страната. Но пък се чувствах късметлия, когато ги слушах как се колебаят по кой път да тръгнат, обзети от опасения, че може вече да са закъснели.
Пиер Мейлак