Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Обстоятелство" - страница 13
Дори и на такива места и при такива обстоятелства се намират съюзници. На това да се разчита: винаги се намират съюзници – едни или други.
Маргарет Атууд
Има евангелско внушение: Бъди неотстъпчив в поведението си, когато отстояваш истината и справедливостта. Но да бъдеш неотстъпчив не значи да бъдеш твърдоглав! Откъде извира сигурността ти, че твоята истина е цялата? И че чувството ти за справедливост е единственото? Винаги трябва да си готов и разположен да промениш убеждението си, ако то е изградено върху обстоятелства, които вчера са изглеждали по един начин, а днес ти се разкриват по друг. Така че неотстъпчивостта е свята само когато се окаже свята! Но винаги, даже когато си убедено неотстъпчив, обноските и въобще говорът ти трябва да бъде благ и добронамерен. Много ще бъда доволен, ако чуете добре: И святата неотстъпчивост не означава фанатизъм.
Гиньо Ганев
Стара, макар и рядко споменавана истина е, че народите са в много по-голяма степен жертви на обстоятелствата, отколкото отделния човек. Човекът е продукт на две неща: наследствеността, скрита в гените му и средата в която живее. От наследствеността си той не може да избяга, но може да промени средата. В краен случай, ако тя не му понася, той може да се вдигне и да отиде другаде. Далеч по-трудно е цял един народ да направи същото.
Веселин Кандимиров
Че аз съм щастливец, това го знае цяла България; но туй, което никой не знае, то е, че днес нямах четиридесет и пет стотинки да си купя тютюн. Това обстоятелство никак не ми попречи обаче да съхраня своето царствено величие. Аз все пак гледах на света и хората тъй, като че милион Ротшилдовци и Вандербилтовци мога да ги натъпча в джеба на жилетката си; а пък нашите богаташи не представляваха пред моите очи нещо повече от пепелта на снощната ми последна цигара. Това е всичко хубаво, ама тютюн все пак няма, да го вземе дяволът! Глупава страст!
Алеко Константинов
Седях в стаята си, захласнат в разрешението на един чрезвичайно жизнен за мен въпрос: през разпраното отверстие в джеба на жилетката ми промъкнал се, кой знае кога, един малък кръгъл предмет и се залостил чак в края на дрехата; към претърсванието на тези забравени кьошета на тоалета си аз прибягвам при същите обстоятелства, при които евреите разгръщат старите си тефтери; трябваше да се уверя дали скритият в прореза предмет е някое копче от панталони или е някаква монета. Разочарование или радост. Предметът се движи с помощта на пръстите ми под материята, достига отверстието, пръстът ми усеща вече металическа студенина, различава вече нарезите по периферията – 50 стотинки!
Алеко Константинов
Човек не може да прави план и след това да се опитва да накара обстоятелствата да съответстват на този план. Той трябва да направи план според обстоятелствата. Мисля, че разликата между успеха и провала ... зависи от способността или от липсата на такава способност да се направи точно това.
Джордж Патън
Аз съм си роден княз, по стечение на обстоятелствата ставам и цар. Няма начин да се родя отново, без да съм бил цар."
Симеон Сакскобургготски
Наистина под натиска на обстоятелствата човек понякога е принуден да прибегне до непочтеност, без да си навреди кой знае колко много. Но проявяващият непочтеност системно и по своя воля – рано или късно това ще му излезе солено. Ще му струва доброто име и дори свободата.
Наполеон Хил
Едно от основните чувства в лагера е чувството за безбрежност на унижението, чувството за утеха, че винаги, във всяко положение, при всякакви обстоятелства има някой, който е по-зле от теб. Това степенуване е многообразно. Тази утеха е спасителна и може би в нея се крие основната тайна на човека. Това чувство... Това чувство е спасително като белия флаг и в същото време това е примирение с непримиримото.
Варлам Шаламов
Предишна
1
...
10
11
12
13
(Текуща)
Следваща