Цитати на тема "Пътуване" - страница 8
Любовта, струва ми се, е онова състояние, в което човек е най-доволен. Ако това звучи парадоксално, помнете предупреждението на Рилке: любовта се състои в това да оставите на любимия човек пространство да бъде себе си, като същевременно осигурявате сигурността, в която азът може да процъфтява. Като дете винаги съм се чувствал неспокоен и малко ограничен сред хората, особено семейството ми. Самотата беше блаженство, но не се постигаше лесно. Винаги се чувствах стресиращо - където и да бях, имаше какво да правя, някой да угодя, задължение да се изпълни, роля неадекватно изпълнена: нещо не е наред. Ставането, от друга страна, беше облекчение. Никога не съм бил толкова щастлив, както когато отивах сам някъде и колкото повече време отнемаше, толкова по-добре. Ходенето беше приятно, карането на велосипед приятно, пътуванията с автобус забавни. Но влакът беше истински рай.
Тони Джъд
Хората смятат живота ни за суров и, разбира се, в много отношения е такъв. Но да отидем в непознатия свят и да се сблъскаме с него без нито една рупия в джобовете си означава, че различията между богати и бедни, образовани и неграмотни изчезват и се появява едно общо човечество. Като скитници, ние, монасите и монахините, сме освободени от сенки от миналото. Този скитащ живот, без материални притежания, отключва душите ни. Има прекрасно усещане за лекота, изживяване на всеки ден както идва, без чувство за собственост, без тежест, без бреме. Пътуването и дестинацията станаха едно, мисълта и действието станаха едно, докато сякаш се движим като река в пълно откъсване.
Уилям Далримпъл
Тя използва сърцето си, за да го обича, а не главата си, не думите си и не мислите си, идеите или чувствата си или всяко друго превозно средство, предмет или устройство, което хората използват, за да доставят любов или подобни на любов неща. Тя използва сърцето си като физически предавател на любов и това, което излезе от него, не беше по-доброволно от гравитацията или времето, или пътуването във времето, или законите на самата измислена наука.
Чарлс Ю