Цитати на тема "Молитва" - страница 10
Няма да имам нищо общо с Бог, който се интересува само от време на време. Имам нужда от Бог, който е с нас винаги, навсякъде, в най-дълбоките дълбини, както и в най-високите височини. Когато нещата се объркат, когато добрите неща не се случват, когато молитвите ни изглеждат изгубени, Бог присъства най-много. Не ни трябват крилата за подслон, когато нещата вървят гладко. Ние сме най-близо до Бога в тъмнината, препъвайки се сляпо.
Маделин Ленгъл
Дължа извинение на Бога за всичко, което ми е дарил и не му се зарадвах. За нещата, които ми даде и не ги взех. Но и за нещата, които поиска от мен и не Му ги дадох. Преди всичко искам да заплача в Неговата прегръдка за всички онези дни, в които не живях, а просто оцелявах.
Да кажа "Прости ми!” за всички ”обичам те!”, които не казах, за прегръдките, които не дадох, за вратите, които затворих, за телефоните, които не вдигнах, за очите, които не погледнах, за целувките, които не се въплътиха, и за молитвите, които не бяха изречени.
Накрая да кажа, че ако си намерил един човек да ти съчувства, да те разбира, да те обикне, задръж го, ако ще да е на другия край на земята. Достатъчно е, че го намери. Няма да ти се случи много пъти в живота. И помни, че на даровете казваш "Благодаря” дори никога да не си ги отварял.
Хaрaлaмпус Пaпaдопулос
Бог вижда всеки, макар и най-малък труд; всяка, макар и най-тайна молитва; всяка, макар и най-съкровена, добра мисъл и всяко добро намерение. За Него е важно всичко, което служи на доброто, което служи на любовта, което служи на човека: и работата в канцелария, и работата в училище, и работата във фабрика, и ходенето на пазар, и реденето на опашка, и извършването на дребни домашни работи. Бог присъства не само там, където се извършват велики дела, които ще останат в историята, но и там, където майката взема на ръце своето дете, където човекът с труд честно заработва хляба за своето семейство; Бог е там, където човекът обича, където човекът се жертва заради другия, където човекът се радва на човека.
Хризостом (Войнович)
Ако искаш детето ти да бъде здраво, ще те науча какво да направиш. Ако шиеш или купуваш за твоето детенце дрехи, направи едни и за бедно дете: заради него Бог ще пази твоето. Ако започнеш да се грижиш само за това твоето дете да си хапва и пийва сладко и да е красиво облечено, а съдбата на беднячето не те интересува, то ще загине твоето чедо и сърцето ти ще се разкъса на части. Когато отрежеш едно дърво, клоните му веднага изсъхват, а когато поливаш корена му – клоните му са изпълнени със сила. Така и вас, родителите, може да уподобим на дърво: вие сте коренът на вашите деца и когато "поливате" себе си с пост, молитви, милостиня и добри дела, Бог пази и вашите деца. А ако вие "изсъхвате" от грехове, Бог умъртвява и вашите деца, изпращайки ви в ада заедно с тях. Ако ябълката дава кисели плодове, кой е виновен дървото или ябълките? Дървото. И така, постъпвайте правилно вие, родители, за да стават сладки и вашите ябълки.
Козма Етолийски