Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Роман" - страница 10
Не споделям песимизма на епохата относно романа. Те са едно от най-големите ни духовни, естетически и интелектуални изобретения. Като вид ни отличава историята, а един от върховните изрази на историята е романът. Романите не са съдържание. Нито пък са огледало на живота, обяснение на живота или ръководство за живота. Романите са живот или са нищо.
Ричард Фланаган
Творчеството не е просто да нарисуваш картина, да напишеш роман или да построиш къща. Основното е да създадете себе си, светлото си бъдеще и да реализирате възможностите, които сте пропуснали преди.
Род Джъдкинс
Само за да е сигурен, той преброи думите. - Открих, че 250-те думи идват толкова редовно, колкото часовникът ми вървеше, - съобщи той. С тази скорост той можеше да произведе 2500 думи до закуска. Не очакваше да го прави всеки ден - понякога имаше служебни задължения или лов на лисици - но всяка седмица се уверяваше, че постига цел. За всеки от своите романи той съставяше работен график, като обикновено планираше 10 000 думи на седмица, и след това водеше дневник.
Рой Баумайстър, Джон Тиърни
Истината за това да си писател е, че не ти избираш историите, които разказваш, а историите избират теб. Следователно не избирате и героите. Романите са като сънища, които сънувате с отворени очи; те са книги, които се появяват в главата ви със същата привидна непосредственост, както се появяват в сънищата ви през нощта. Един писател винаги пише своите мании и истината е, че през целия живот ние в крайна сметка пишем едно и също нещо по различни начини.
Роса Монтеро
Колкото повече четения има един роман, дори и противоречив, толкова по-добре. В журналистиката говориш за това, което знаеш; предоставили сте си записи, събрали сте информация, провели сте интервюта. В романа вие говорите за това, което не знаете, защото романът идва от несъзнаваното. Те са много различни отношения с думите и със света. В журналистиката говорите за дървета; в романа се опитвате да говорите за гората.
Роса Монтеро
Може би, което е по-важно, мисля, че повечето човешки същества осъзнават само частица от истинския потенциал на своите умове, така че духовните или мистичните неща, които остават загадъчни или необясними, винаги са ме карали да ги включвам във всяка схема за роман.
Роуз Тримейн
Сравних писането на роман с пътуването, с някаква представа за дестинацията, до която ще стигна, но не и цялата картина - която се появява постепенно като поредица от откровения, докато пътуването продължава.
Роуз Тримейн
Един детективски роман не трябва да съдържа дълги описателни пасажи, никакво литературно занимание със странични проблеми, никакви фино разработени анализи на героите, никакви "атмосферни" занимания. Такива въпроси нямат жизненоважно място в досиетата на престъпленията и дедукцията. Те задържат действието и въвеждат въпроси, които нямат отношение към основната цел, която е да се посочи проблем, да се анализира и да се доведе до успешно завършване. Разбира се, трябва да има достатъчно описателност и очертаване на характера, за да се придаде правдоподобност на романа.
С. С. Ван Дайн
В крайна сметка една от причините за моето отчуждение и дистанциране от хората около мен не беше ли фактът, че не успях да намеря сред тях хората, които срещнах и прегърнах в романите?
Сабахаттин Али
Трудно ми е да имам голяма история, много голяма история - романът е голяма история. Свикнала съм да пиша и да правя тези малки миниатюрни картини.
Сандра Сиснерос
Искам кариера в писането на тези романи, с които да се гордея. И тогава искам един като сценарист.
Стефан Пастис
Знаех, че искам да пиша романи, но не можах да завърша започнатото. Колкото повече се приближавах, толкова повече начини намирах да го прецакам.
Стивън Пресфийлд
Най-честата грешка, която студентите по литература допускат, е да отидат направо за това, което се казва в стихотворението или романа, оставяйки настрана начина, по който го казва. Да се чете по този начин означава да се остави настрана "литературността" на творбата - фактът, че е поема, пиеса или роман, а не разказ за разпространението на ерозията на почвата в Небраска.
Тери Игълтън
Няколкото пъти, когато се опитвах да напиша оригинални сценарии, това е труден процес, защото просто не чувствам, че познавам героите по начина, по който ги познавам след година или две, необходими за написването на роман.
Том Перота
За мен романите са пътешествие на открития и вие откривате неща, които не знаете и предполагате, че много от вашите читатели не знаят, и се опитвате да ги оживите на страницата.
Том Улф
Липсва ми склонност към реализъм... веднага щом успея да събера подходящ брой реалистични хора и ги поставя в сравнително реалистична среда, където могат да живеят реалистичен живот, те започват да се въртят, държат се така, сякаш никога преди не са били в контакт с реалния живот, но е живял само във фантастичен свят. Те извършват ужасни престъпления, умират и биват възкресявани, възнасят се на небето и се оставят да бъдат подведени във всичките глупости, до които езикът случайно ги води, докато накрая с клетви и проклятия избягат от планирания роман.
Торни Линдгрен
Тя четеше романи. Една книга след друга, понякога със скорост 1 на ден, за пълна година. Приемлива форма на бягство, която не оставя махмурлук.
Уенди Уакс
Една от особеностите на романа ми е, че той е пълен с параграфи, които нямат никаква връзка с него.
Фернандо Арабал
Исках да напиша роман, в който значението е в историята и героите и подсъзнателното, в нюансите и нюансите. Вълнуващо е да развиваш това като писател.
Франк Перети
Като цяло моите бележки и очерци съдържат повече думи от моите романи. Предполагам, че това е една от причините да пиша сравнително бавно, нещо, което винаги ме е притеснявало предвид факта, че други автори могат да издават книга на всеки шест месеца, докато на мен обикновено са ми необходими около две години.
Франк Перети
Само в романите автор, който сам създава героите си, може да надникне в душите им, когато пожелае. В живота познаваме хората само отвън.
Франсис Карсак
Филми, романи, телевизионни предавания - това са водните фонтани на днешния ден. Ние жадуваме за истории, които ни говорят, като ни представят, но отиваме до чешмите в центъра на града, за да ги търсим, и биваме отхвърлени, изпратени в гетото.
Хал Дънкан
Предишна
1
...
9
10
(Текуща)
11
...
15
Следваща