Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Ред" - страница 15
По хронология "Трънски разкази" са първата ми белетристична книга и там всеки ред е възторг и болка – написах разказите, защото не можех да не ги напиша! Три години по-късно се появи "Балканска сюита" – новели по легенди. Не исках да се измервам със стария аршин, затова се насочих към по-обемна форма. Очаквах да се радвам повече, докато пиша, нали вече бях свикнал с жилото, исках меда! Уви, още повече болка!
Петър Делчев
В строя: Нямам нищо против всякакъв ред, стига само аз да бъда отпред.
Милош Зяпков
Фанатизмът в името на реда може да доведе до анархия.
Василий Ключевски
Свещената формула на позитивизма: любовта като принцип, редът като база, и прогресът като цел." - "La formule sacrée du positivisme : l'amour pour principe, l'ordre pour base, et le progrès pour but.
Огюст Конт
Броят на декласираните от бита и битието наши сънародници, изпаднали до най-долнопробния ред на щайгата, е стигнал критичния максимум. Тяхната отрицателна енергия също търси изход. Затова твърдя, че драстични законови (и недотам законови) репресии са неизбежни. Едва след това, може би, обществото ни ще се опита да започне всичко от начало. Макар че то няма да е същото.
Румен Леонидов
Ние трябва да направим така, че червените сектори (от доклада на ЕС, б.ред.) да станат, ако не зелени, то поне жълти или оранжеви. А то жълтото и оранжевото е едно и също.
Юнал Лютфи
Всеки порядъчен човек има нужда от вътрешен и външен ред, но от друга страна не понася твърде силната регламентация, понеже всеки съвършен ред би бил, така да се каже, руина на напредъка и удоволствието.
Роберт Музил
Преди двеста години е било в реда на нещата да вярваш в бъдещето, без да бъдеш кръгъл глупак. Кой може обаче да повярва днес на актуалните прогнози, предвид факта, че именно ние сме блестящото бъдеще на вчерашния ден?
Николас Гомес-Давила
Момчета, стройте се по азбучен ред по височина.
Арчи Нокс
Мечтая текстовете ми да бъдат хонорувани и между редовете.
Жарко Петан
"Какво е казал тоз наш другар? Че влизането на България в Евросъюза със сигурност ще бъде съпроводено с някаква условност? Така ли каза, а-а-а, много мило." - пред в."Дневник" по повод изявлението на докладчика за България в Европейския парламент Джефри ван Орден, потвърждаващо, че вероятността да бъде наложена предпазна клауза за "Правосъдие и вътрешен ред" е много голяма, 29 март 2006.
Румен Петков
Отговорът ми е - каза Фрост, - че не знам. Навярно не е Бог, какъвто Вие имате предвид. Не в стария издялан от дърво белобрад старец, а в едно висше същество - в такъв Бог вярвам. Защото аз усещам, че във Вселената има някаква сила и власт. Тя е твърде подредена, за да бъде безконтролна и безстопанствена. Като погледнем на този ред, на това равновесие - от механизма на атома на едната страна на везните и законите в природата на другата, не може да не усетим и разберем, че тук има някаква контролираща и направляваща сила.
Клифърд Саймък
"Обичам Франция - тя ми е дала всичко. Сега е мой ред да върна на Франция това, което ми е дала." - в първата си реч след победата на президентските избори.
Никола Саркози
Геният за хората на науката е същото, което е пълководецът за армията; той само придава на нейните редове подходящия строй, а тя печели победи.
Мориц Готлиб Сафир
Когато бил млад и беден, абат Ренал приел да отслужва места всеки ден срещу двадесет су. Щом позабогатя, той я отстъпил на абат Дьо Ла Порт, като се удържал осем су. Последният на свой ред също се измъкнал от нищетата и прехвърлил месата на абат Динуар, като му удържал четири су плюс частта на абат Ренал. Така с двете удръжки нещастната меса носела на абат Динуар само осем су.
Никола дьо Шамфор
С течение на времето започнал и да граби. ... Конфискувал имуществата на първенците в Галия, Испания, Сирия и Гърция въз основа на безсмислени и безсрамни обвинения: така единственото обвинение срещу някои било, че част от имуществото им е... в налични пари (Според тогавашните разбирания наличието на парични средства в брой внушавало подозреднието за подготовка на преврат – Бел.ред.). Също на много общини и частни лица отнел старите привилегии, правото да използват рудниците и да събират данъците. А изгонения от поданиците си партски цар Вонон, който, мислейки се за закрилян от римския ноарод, тръгнал с огромно богатство да търси убежите в Антиохия, ограбил и убил коварно.
Тиберий
...Интересува ме само собствената ми съдба, и едничката държава, на която бих искал да служа, е моята работа. Но по какъв път следващото поколение ще извоюва щастието си – все ми е едно, единствената ми грижа е как да наредя разсипания си живот и да изпълня призванието си. Когато подредя собствения си живот и имам свободно време, тогава може би някога, след вечеря ще помисля как да сложа ред в света. Но първо трябва да си намеря мястото; вие може да имате време да се грижите за чуждите проблеми, аз – само за своите.
Стефан Цвайг
Определение за деспотизма: ред, при който висшестоящият е поквàрен, нисшестоящият – покварèн.
Никола дьо Шамфор
Предишна
1
...
12
13
14
15
(Текуща)
Следваща