Цитати на тема "Помощ" - страница 14
С Бога всичко е възможно. Трябва да си кажеш: "Днес няма да пия и да пуша!" и да изтърпиш с Божията помощ, а утре - всичко отначало... Човек не може да преодолее сам зависимостта към един или друг наркотик, омразата, обидата. Трябва много да го да искаш и да молиш Бог за избавление. Пие ти се, пуши ти се, извикай: "Господи, помогни ми! Нищо не мога да направя сам!" Осъзнай собствената си немощ, прехвърли немощите си на Бог и ще видиш какво ще се случи. Няма друг начин.
Защо водката и наркотиците са навсякъде около нас? Защото никой не ни е обяснил, че има нещо друго, много по-добро, че има любящ Отец. Защо да се освобождаваме от зависимостите? За да може, вместо пушене, водка, наркотици, в теб да се засели Бог, който е любов. Тоест, човек съзнателно сменя тютюнопушенето, водката, омразата, обидата със Светия Дух. А това е съвсем различна радост, това е блаженство, безкраен път.
Петър Мамонов
Вярата в Христа е не само това, да пренебрегваш удоволствията в живота, но и това, щото търпеливо и благодушно да понасяш всяко изкушение, печал, скръб и неприятни преживявания, докато благоволи Бог да погледне на теб. Подражавайки на Давида, който казва: " Твърдо се уповах на Господа, и Той се наклони към мен и чу моите вопли” ( Пс. 39:1), т.е. като търпях скърби, аз се уповавах на Господа, че ще ми помогне; затова Господ, виждайки, че аз не се поколебах да чакам помощ от Него, погледна към мен и ми яви Своята милост.
Симеон Нови Богослов
Често изповядвам хора преди смъртта им. В своята изповед никога не се съкрушават, че не са спечелели още един милион, че не са построили разкошен дом, че не са постигнали успех в работата си. Хората в последните си часове се съкрушават първо за това, че не са могли да направят някакво добро, помощ, подкрепа на роднини, близки, дори случайни познати. А второто нещо, което мъчи почти всички преди смъртта, е това, че са отделяли малко внимание на децата си.
Тихон Шевкунов
Разбойникът пръв влязъл в Рая.
Защо Бог извършил това чудо?
Защо пръв не бил спасен някой велик праведник и
подвижник, а разбойник, който се разкаял?
За да не изпадаме никога в отчаяние, за да разберем
колко голяма е милостта на Бога.
Да знаем, че вратите на покаянието
са винаги отворени за нас.
Господ спасил разбойника и заради това,
никога да не съдим никого.
Разбойникът от дясно, чийто ръце били изцапани
до лактите с кръв, извършил всички възможни
престъпления, и който вече умирал, този разбойник
чрез покаяние стана син на Божията светлина
и пръв влязъл в Рая.
Трябва да знаем, че хората, които осъждаме с нашите зли и мръсни езици, може би ще се окажат първи в Рая, може би ще ги видим на онзи свят на същото място като покаялия се разбойник, и може би ще ги молим за прошка, милост и помощ.
Николай Велимирович
Често главната причина за семейните свади е умората: тежка работа, малки деца, безсънни нощи. Но, като отпочинат, съпрузите забравят обидите. Този, който е по-мъдър, духовно по-опитен, трябва да намери сили да премълчи, да не отвърне на обидната дума... Има един добър християнски обичай, който, за съжаление, е излязъл от живота на повечето хора – да поискат един от друг прошка преди сън. Това е голяма помощ против свади! Не формално, не с език, а със сърце поискай прошка от скъпия човек, преди да легнеш да спиш, и винаги ще живееш в мир с него.
Андрей Овчинников
Братя и приятели, обичайте Църквата!
В нея е вашият живот, вашата жива вода, бликаща непрестанно от непресъхващият Извор-Светия Дух! В нея е вашият мир, вашето очистване, освещение, изцеление, просвещение, вашата сила и помощ, в нея се съдържат най-възвишените, вечни цели на човека. О, какво благо е Църквата!
Йоан Кронщадски
Както в светския живот има бедни и богати, така и в духовния свят, в духовния порядък има бедни и богати. Бедните просят от богатите и заможните и без тях не могат да живеят, така и в духовния порядък бедните трябва да прибягват до помощите на духовно богатите. Ние духовно сме бедни, нищи, а светиите са духовно богати или още в този живот сияещи с вяра и благочестие. Към тях ние, бедните, трябва да прибягваме. Техните молитви трябва да просим, за да ни помогнат да станем прости, като младенци, за да ни научат на духовната мъдрост, как да побеждаваме греховете, как да възлюбим Бога и ближния.
Йоан Кронщадски