Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Теория" - страница 15
Тъй като тези, които поддържат конспиративни теории, обикновено страдат от осакатена епистемология, в съответствие с която е рационално да се поддържат такива теории, най-добрият отговор се състои в когнитивна инфилтрация на екстремистки групи. В тази светлина се разглеждат различни политически дилеми, като въпроса дали е по-добре правителството да опровергава теориите на конспирацията или да ги игнорира.
Кас Сънстейн
Теорията не само обяснява света, който виждаме, тя ни позволява да си представяме други светове и, още по-важно, ни позволява да действаме, за да създадем тези светове. Разработването на ежедневни теории, подобно на научните теории, позволи на хората да променят света.
Алисън Гопник
Наличието на аналогия между основните черти на различните теории предполага съществуване на общи теории, които лежат в основата на частни теории и ги обединява по отношение на тези основни характеристики.
Алфред Кожибски
Така е с учените, така и с останалите от нас. Понякога в живота се озоваваме между работни места, понякога се оказваме между любовници, а понякога се оказваме между домовете. Но почти никога не се оказваме между теориите. Вместо да оценяваме дадено убеждение според неговите собствени качества, ние избираме измежду вярванията, вкопчвайки се в сегашните си, докато се появи нещо по-добро.
Катрин Шулц
Моята теория е: "Щастлива мама, щастливо бебе".
Ким Кардашиян
Човешките същества са животни, търсещи модел, които предпочитат дори лоша теория или теория на конспирацията пред никаква теория.
Кристофър Хитчънс
Всеки опит за отхвърляне на явление, което не се разбира само чрез обяснението му като халюцинация, става без значение, когато може да се приложи съгласувана научна теория.
Амит Госвами
Животът и теорията принадлежат към различни факултети.
Ларш Собю Кристенсен
...докато на теория дигиталните технологии водят до безупречно копиране на данни, реалното й използване в съвременното общество се характеризира със загуба на данни, деградация и шум; шумът, който е дори по-силен от този на традиционната фотография.
Лев Манович
"Елегантна" ли е Вселената, както ни казва Брайън Грийн? Не, доколкото мога да преценя, не обичайните закони на физиката на елементарните частици, така или иначе. Мисля, че може да намеря универсалните принципи на теорията на струните за най-елегантни - само ако знаех какви са те.
Ленард Съскинд
Най-важното нещо за теорията на струните е, че тя е силно математическа теория и математиката се държи заедно по много стегнат и последователен начин. Той съдържа в основната си структура както квантовата механика, така и теорията на гравитацията. Това е голяма новина.
Ленард Съскинд
Теорията на игрите предрича, че най-оптималният резултат е най-вероятен.
Линкълн Чайлд
Аз вярвам в теорията за единствения куршум. Можеш да се влюбваш и любиш много пъти, но има само един куршум, на който е гравирано името ти. И ако извадиш късмета да те прострелят с този куршум, раната никога не заздравява.
Майкъл Конъли
Аз не разбирам теорията на относителността на съпруга си, но знам че може да му се вярва.
Елза Айнщайн
Не четете история, четете биографии, защото това е животът без теории.
Бенджамин Дизраели
Печално е, когато теорията съвпада с експеримента. Това не е научно откритие, а научно закритие.
Пьотр Капица
Оръжието на критиката не може, разбира се, да замени критиките с оръжие, материалната сила трябва да бъде преборена с материална сила; но теорията става материална сила едва когато се овладее от масите.
Карл Маркс
Учените са склонни да рискуват теориите, на които се възхищават.
Стивън Хокинг
В природата ми е да се движа. Моята теория е, че трябва да си акула. Трябва да се движиш непрекъснато. Не трябва да спираш.
Брад Пит
Теорията и практиката образуват едно цяло и, както душата и тялото, те често биват несъгласни помежду си.
Мария фон Ебнер-Ешенбах
Сред толкова легенди и теории за смисъла на земния ни ден едно дърво на хълма ми говори, че пак е разцъфтяло зарад мен...
Георги Константинов
Учудващото е, че огромната по обем книга е написана за много кратко време. И тук идва един друг много интересен въпрос – за същото ли време един преводач може да я преведе? Два романа на Фокнър, написани в продължение на 25 години – "Градът" и "Дворецът", ми отнеха пет години; при това там се сменяха само две поколения. В "На изток от рая" се сменят повече от три поколения и тук преводачът се изправя пред нещо, което не може да бъде нито преглътнато, нито систематизирано от която и да е от съществуващите теории на превода. Той също като автора трябва да мине по завоите и бродовете на всички тези поколения за много по-кратко време, а за това е нужна такава страхотна историко-социална адаптация, каквато нито теоретиците, нито читателите могат да допуснат, че е необходима за успешния край на едно такова дело.
Кръстан Дянков
Предишна
1
...
13
14
15
(Текуща)
16
Следваща