Цитати на тема "Учител" - страница 16
Вчера ни дадоха за срока книжките, а мойта ужас и срам,
Ах, ти училище, лошо мъчилище, дай, боже, да изгориш!
Ах, вий учители, лоши мъчители, дай, боже, да измрете!
Слабо по български, френски и алгебра, на татко как ще я дам.
Татко изпъди ме, продавам вестници, изкарвам хляба си с труд.
Във най-скоро време научих и покера, и други каквито щеш.
Стоян Миленков (певец)
Според старото становище ученикът е този, който се проваля, детето - което тръгва по лошия път, гражданинът - който нарушава закона, и бедните, които са бедни, защото са безделници, но днес често се казва, че няма глупави учащи се, а само лоши учители, няма лоши деца, а само лоши родители, няма престъпност, освен от страна налагащите закона институции, и няма мързеливи хора, а само лоши системи за поощрения. (стр.94)
Бъръс Фредерик Скинър
Да не ви е чудно, ако ви кажа, че нашето управление не е управление, а една война, една същинска вътрешна и външна война; война с железничари, война с разбойници из горите, с разбойници и в градовете, война с учители, война с партии, война с военна лига, война с омраза и недоверие вън от нас, война с чиновничеството, война с благонравния Св. синод. Кажете ми с кого в България не сме се карали, кажете ми на кого не сме отворили война, за да отворим по-скоро.
Александър Стамболийски
О, Господи, ти ни каза, че нашият Баща на небето ще се грижи за нас, така, както той се грижи за лилиите на полето и за птиците под небето. Ти, който нямаше място, където да склониш уморена глава, бъди ни учител. Научи ни, да се доверяваме на божието провидение и ни помогни, да преодолеем човешката си ненаситност. Алчността не е направила никого щастлив. Дай ни сила, да ти се отдадем изцяло, за да сме оръжие, с което да изпълниш волята си. ... за да са нахранени гладните, да са облечени голите, да са подслонени бедните и болните да са излекувани. И Боже, дай ни Твоя свят дух, за да можем, чрез вярата, с която ни даряваш, да осъзнаем, че ние сме по-ценни за Теб от всяка красива лилия или всяка пееща лястовица в небето.
Майка Тереза