Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Литература" - страница 2
Във формата на произведението действителните обстоятелства се поставят в друго измерение, където дадената реалност се показва като това, което е. Така то казва истината за себе си; неговият език престава да бъде езикът на измамата, невежеството и подчинението. Художествената литература нарича фактите с техните имена и царуването им рухва; фантастиката подкопава ежедневния опит и го показва като осакатен и фалшив.
Херберт Маркузе
Литература - това е управляемо съновидение.
Хорхе Луис Борхес
В литературата, както и в етиката, съществува опасност, както и славата, да бъдеш фин. Аристокрацията ни изолира.
Шарл Бодлер
Ако казвате град на хората, хората нямат проблем да мислят за града като пълен с проблемни, прецакани хора, но ако кажете предградия - и аз не съм първият човек, който казва това, се повтаря отново и отново в литературата - има чувство за нормалност.
Ерик Богосян
Винаги има известен скок на вярата, който редакторите са направили със своите автори на научна литература. Ако доверието бъде нарушено, нещата могат да станат много неудобни за писателите и издателя.
А. Скот Бърг
Художествената литература е много мощен инструмент за преподаване на история. Филипините бяха първият Ирак, първият Виетнам, първият Афганистан, в смисъл, че това беше първоначалният или кръщелният опит на Съединените щати в изграждането на нация.
Мигел Сихуко
Не виждам защо литературата за бягство не трябва да бъде и произведение на изкуството.
П. Д. Джеймс
Любовните писма са основен вид литература, в който жената е по-висша от мъжа.
Паоло Мантегаца
Мъдростта намира своя литературен израз в литературата за мъдростта.
Пол Рикьор
Наистина; мирната литература е почти изключително четена, макар и с добър ефект, от пацифисти, докато това, което е необходимо, е омагьосването на онези, които досега не са спечелени за каузата.
Фредрик Байер
Литературата на вътрешния живот е до голяма степен запис на борба с хаотичните страсти на социалния Аз.
Чарлз Кули
Ако Англия има някакво достойнство, останало по пътя на литературата, тя ще забрави завинаги жалките измислици на английската литература.
Шон О'Кейси
Литературата и изкуствата също са критика в по-конкретен и практически смисъл. Те олицетворяват размишление, ценностна преценка за наследството и контекста, до които се отнасят.
Джордж Стайнър
Жените започнаха своята вътрешна еманципация от достъпа си до литература, от достъпа до света чрез книги; достъп, който те не биха могли да имат социално или политически, или разбира се икономически, в света като цяло.
Джордж Стайнър
В науката четете за предпочитание е на най-новите произведения; в литературата най-старото. Класическата литература винаги е модерна.
Едуард Булвер-Литън
Диктатурата и автентичната литература са несъвместими... Писателят е естественият враг на диктатурата.
Исмаил Кадаре
По време на половин век литературно творчество се стремях да въведа философията на еволюцията в сферата на литературата и да вдъхновя читателите си да мислят в еволюционно отношение.
Йоханес Йенсен
Литературата, а не писанията, поддържа ума и - тъй като няма друга метафора - също и душата.
Кристофър Хитчънс
Няма нищо, което да заслужи по-добре нашето покровителство от насърчаването на науката и литературата. Знанието е във всяка страна най-сигурната основа на общественото щастие.
Джордж Вашингтон
Аз съм американски писател, роден в Русия, получил образование в Англия, където изучавах френска литература, преди да се преселя в Германия на 15 години....Главата ми говори на английски, сърцето ми-на руски и ухото ми-на френски.
Владимир Набоков
Настоявам, че един писател, който не вярва страстно в съвършенството на човека, няма нито отдаденост, нито място в литературата.
Джон Стайнбек
Мразя бренди... мирише на съвременна литература.
Харолд Пинтър
Предишна
1
2
(Текуща)
3
4
...
17
Следваща