Цитати на тема "Век" - страница 18
Тази сутрин аз дойдох, видях и бях покорен ("I came, I saw, and I was conquered", вж. "Veni, vidi, vici"), както би бил всеки, който види за пръв път този голям подвиг на човечеството... Преди десет години мястото, където сме събрани беше безлюдна, сурова пустиня. На дъното на мрачния каньон, чиито стени се извисяват до височина над 300 м течеше необуздана и опасна река... Мястото на гр. Боулдър беше покрита с кактуси пустош. И преобразяването извършено тук през тези години е едно чудо на двадесети век.
Франклин Делано Рузвелт
Когато един народ се отдалечи от Бога, тогава идват лошите управници. Обвиняваш стоящите нависоко управници и всички отговорни за хала на нацията, но и ти в живота си изобщо не се различаваш от всички тях! Както те живеят, така живееш и ти, на същата честота на този век, безразличен за духовното, потопен с цялата си душа в ефимерната материя.
- Отче, ще има ли война?
- Войната на душата си знаеш ли я?
Покаянието е това, което определя бъдещото ни и в личен и в национален план. Подобни неща и по-лоши заслужаваме като нация поради нашето вкаменяване от греха и неразкаяността. Но очевидно молитвите на светците още ни държат и намаляват бедите, които заслужаваме, и те ни утешават. Нека всички гласуват за партията на покаянието!
- Не вярвай никога на човек, който не вярва в Бога!
- Единственото оръжие на православните е Истината.
Паисий Светогорец
Радвай се, най-благородна от всички Родителко на единородния Син Божий, Приснодево Марие, Която разтваряш обятията на милостта за всички, та от светостта Ти да приемем всички благодат.
Приеми, Всеблагословена, молитвите ни, които изричаме пред Теб с осквернени уста, и моли за нас възлюбения Си Син, та по Неговото пресвято благоволение да се удостоим след този живот да Те видим в Царството Божие с Отеца, Сина и Светия Дух през всички векове. АМИН!
Димитрий Ростовски
Обичам пясъчните часовници, географските карти, печатните издания от 18 век, етимологическите изследвания, вкуса на кафето и прозата на Стивънсън... Спиноза смята, че всяко нещо се стреми да пребъде като такова, каквото е; камъкът иска вечно да бъде камък, а тигърът - тигър. Аз съм обречен да си остана Борхес, а не аз (ако изобщо съм някой), но себе си откривам по-малко в неговите книги, отколкото в много други или в нестихващите звуци на някоя китара.
Хорхе Луис Борхес