Цитати на тема "Господ" - страница 15
Защо отказваш да се примириш с врага си?
Лошо говорил за тебе, нарекъл те ... блудник?
Та що от това?
Ако той говори истината, поправи се, а ако ли не, надсмей се! ...
А по-добре не само надсмей се, но даже радвай се ...
по думите на Господа:
"Кога ви намразят човеците,
и кога ви отлъчат и похулят, и разнесат името ви,
като лошо, заради Сина Человеческий, възрадвайте
се в оня ден и се развеселете, защото голяма е наградата ви на небесата" (Лук. 6:22-23).
Ако ли той е казал истината, а ти... осъдиш своите прегрешения, ще получиш награда ...
Често враговете със своите справедливи порицания
вършат това, което не могат да направят приятелите
със своите похвали и приятни речи.
Йоан Златоуст
Тебе, Господи, трябва да търсим, и освен Теб да не търсим нищо друго. Защото който търси Теб, той намира всичко в Тебе. В Тебе, Господи, е богатството за нуждаещите се, сърдечната радост за скърбящите, изцелението за ранените, утешението за всички страдащи. Ти си мирът между царствата и спокойствието вътре в тях. Ти си пълната с благословения нива. Който притежава Теб, той не изнемогва от глад.
Исаак Сирин
Ползата от Литургията е неизмерима не само за цялата Православна Църква, а за цялата вселена, за всички хора от различни изповедания, защото Безкръвната Жертва и молитвите се принасят на Господа за цялата вселена. Заради извършване на Литургиите Господ дълго търпи целия свят и го милува, като му дарява изобилие от земни плодове, граждански успехи, успехи в науката, изкуствата, в земеделието, в домакинството. Той милва не само човеците, но и животните, които служат на човека. О, Литургия чудна, Литургия Божествена и боготворяща!
В извършване на Литургията се наблюдават безбройните милости на Господа. Целият свят се облагодетелства по милостта и безпределната сила на Безкръвната Жертва, принасяна на Светия Престол. Агнецът обхваща целия свят, всички народи и езици.
Йоан Кронщадски
Нека си представим: ето, прибираме се от храма, събличаме си палтата, преобуваме се. Влизаме в стаята и виждаме, че Господ Иисус Христос седи на масата. Някой от нас, виждайки Го жив, седнал така на масата, ще се осмели ли да отиде до телевизора, да го включи и да седне да гледа – когато там, в стаята, седи живият Христос? Или ще започнете да се карате със съседа, или да бърборите по телефона? Няма да го направите, нали? Но всъщност Христос – Той винаги може да бъде с нас и ние винаги можем да имаме общение с Него и винаги можем да бъдем близо до Него. Какво ни пречи? Пречи ни нашето неверие, неверие в казаното от Господ: "Аз съм с вас през всички дни до свършека на света". И веднага щом всеки от нас се обърне към Него – Той вече е тук, близо, Той стои невидимо, Той невидимо присъства.
Дмитрий Смирнов
Ако някой ви попита защо се молите на бездушни икони и каква ви е ползата от тях - кажете му, че от нашите икони получаваме несравнимо повече полза, отколкото от най-добрия и благодетелен човек; кажете му, че от иконите винаги приижда благодатна сила и помощ за душата, която ви предпазва от грехове, скърби и болести, особено от иконите на Спасителя и Божията Майка; че един сърдечен поглед, отправен с вяра към тях като към живи, които се намират близо до нас, спасява от люти скърби, страсти и душевен мрак, че ако докосването до дрехата на Спасителя и кърпите на апостолите правело болните здрави, то колко повече ликовете на Спасителя и Божията Майка са силни да изцерят вярващите от всякаква скръб, заради вярата в Господа и Божията Майка.
Йоан Кронщадски
Вярата в Христа е не само това, да пренебрегваш удоволствията в живота, но и това, щото търпеливо и благодушно да понасяш всяко изкушение, печал, скръб и неприятни преживявания, докато благоволи Бог да погледне на теб. Подражавайки на Давида, който казва: " Твърдо се уповах на Господа, и Той се наклони към мен и чу моите вопли” ( Пс. 39:1), т.е. като търпях скърби, аз се уповавах на Господа, че ще ми помогне; затова Господ, виждайки, че аз не се поколебах да чакам помощ от Него, погледна към мен и ми яви Своята милост.
Симеон Нови Богослов
Вие знаете, неведнъж съм ви говорил, как и за какво ще съди човечеството нашият Господ Иисус Христос, когато дойде денят на Страшния Съд. Той няма да попита никого от нас: "Бил ли си на поклонение?”. Не ще поиска да знае. "Поклони ли се на Моя гроб в Йерусалим?”. "Беше ли девственик?” – и това няма да попита, но ще попита само едно: "Дава ли милостиня? Върши ли някога дела на милосърдието?”.
И ще каже удивителните слова: "Истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили". (Мат. 25:40)
Всяко добро, което правим за бедните, за нещастните братя, Той приема като добро, сторено на Него Самия. Всяка милостиня, която пускаме в ръката на бедния, приема Сам в Своята ръка.
Лука Войно-Ясенецки