Цитати на тема "Приема" - страница 20
Ако Христос дойде в днешния свят, знаете ли какво би станало с Него? Щяха да Го настанят в психиатрична клиника, заедно с апостолите и да им бъде назначена психотерапия. Светът щеше да разпъне Христос точно както преди 2000 години. Хората не са научили нищо друго, освен по-подли форми на лицемерие. И какво би станало, ако в един ден в университет кажех на студентите си, че цялото познание на този свят няма никакво значение, освен задължението да славим Бога, да приемем Богочовека, който умря за нашите грехове, и да се подготвим за живота на бъдещия свят? Вероятно щяха да ми се смеят, а университетските чиновници, ако разберат, щяха да ме уволнят – защото е противозаконно да се проповядва Истината в нашите университети. Казваме, че живеем в християнско общество, но това не е истина.
Серафим Роуз
Бъди по-добър, отколкото е прието, тъй като всеки има своята война, боеве и загуби. Живей просто, люби щедро, вниквай в нуждите на другите внимателно, говори кротко... А останалото остави на Господ. Именно любовта, нито вярата, нито догматиката, нито мистиката, нито аскетизма, нито поста, нито дългите молитви съставляват истинския облик на християнина. Всичко губи сила, ако го няма основното - Любовта към човека.
Лука Войно-Ясенецки
Мъжът се нуждае, в съответствие с неговата мъжка природа и нрав, жена му да го обича, да не го отблъсква, да не се съмнява в него. Не защото е безгрешен, а защото има нужда да чуе добра дума, да чуе това, което ще му даде сили да продължи да живее. И ако той греши, тя трябва да му каже за това с голяма доброта и нежност. По същия начин жената по своята същност и устройство се нуждае от любовта на съпруга си, да чувства обич и нежност от негова страна: така тя е създадена по своята женска природа. Мъжът трябва да обича жена си и да се отнася към нея с нежност, а жената трябва да го приеме с цялата си душа и да го слуша – не от чувство за робство, а от преданост.
Атанасий Лимасолски
Бог предварително промисля за нашия живот. Той знае кого на какво място да постави, на кого да даде какви блага и в каква степен, някого да не допусне изобщо към блага, а някого навреме да вземе от този живот заради неговото спасение и за полза на другите хора. И това значи, че при целия ни човешки хаос няма неконтролирани ситуации.
И това означава, че ако не си постигнал нещо, не си приет на място, където си искал да бъдеш приет, не си се срещнал с човека, който ти харесваше толкова много, не си успял да реализираш някои свои планове, това е защото Бог те води по друг по-необходим и полезен за тебе път, макар че понякога е много болезнено и горчиво да го приемеш. Божият промисъл може да води човека по най-тайнствените и непонятни за него пътища.
Валерий Духанин
Имаме дълбоко вкоренени в себе си слабости, страсти и недостатъци. Това не може да се отсече с едно рязко движение, а с търпение, постоянство, грижа и внимание. Пътят към съвършенството е дълъг. Молете се на Бог да ви укрепи. Търпеливо приемете паденията си и, като сте се издигнали, веднага бягайте при Бог, като не оставате на това място, където сте паднали. Не се отчайвайте, ако продължавате да изпадате в старите си грехове. Много от тях са силни, защото са придобили силата на навика. Само с течение на времето и с плам ще бъдат завладени. Не позволявайте нищо да ви лишава от надежда.
Нектарий Егински
Млад мъж решил да се замонаши, затова отишъл при стария игумен, за да разговаря с него.
- Какво искаш, дете? - попитал седящият старец.
- Искам да стана монах.
- А способни ли си да приемеш тежестта на духовния живот?
"Разбира се че съм", отговорил младежът.
- Имам всичко, което ми е необходимо! Мога да работя по цял ден без да спирам, ям само зеленчуци и не пия нищо освен вода. Поемам удари без гняв, отивам там, където ми кажат и мога да прекарам дълго време в една стая, без да излизам.
Старият авва само се засмял и посочил към близката поляна, където бил вързан кон.
- Виждаш ли онзи кон?
И той яде зеленчуци, носи товари, работи по цял ден, ходи там, където му е казано, пие вода, не излиза от обора и понася ударите без гняв. Но без самосъзнание и любов към Бог, той е само обикновен кон.
Теофан Затворник
Ти постиш? Нахрани гладните, напои жадните, посети болните, не забравяй заключените в затвора, жали измъчените, утеши скърбящите и плачещите; бъди милосърден, кротък, добър, тих, дълготърпелив, състрадателен, незлопаметен, благочестив, за да приеме Бог твоя пост, и да ти дарува в изобилие плод на покаяние.
Йоан Златоуст
Радвай се, най-благородна от всички Родителко на единородния Син Божий, Приснодево Марие, Която разтваряш обятията на милостта за всички, та от светостта Ти да приемем всички благодат.
Приеми, Всеблагословена, молитвите ни, които изричаме пред Теб с осквернени уста, и моли за нас възлюбения Си Син, та по Неговото пресвято благоволение да се удостоим след този живот да Те видим в Царството Божие с Отеца, Сина и Светия Дух през всички векове. АМИН!
Димитрий Ростовски
Искам да ме изслушваш, без да ме съдиш. Искам мнението ти, не съвет.
Искам да ми вярваш, без да изискваш. Искам помощта ти, но не и да решаваш вместо мен.
Искам грижите ти, но не и да ме обезличаваш. Искам да ме гледаш, без да проектираш твоите неща у мен.
Искам прегръдката ти да не ме задушава. Искам да ме окуражаваш, без да ме насилваш.
Искам да ме подкрепяш, без да се нагърбваш с мен. Искам да ме защитаваш без лъжи.
Искам да си близо, без да ме завземаш.
Искам да познаваш моите черти, които най-силно те отвращават. Искам да ги приемеш, без да се опитваш да ги промениш.
Искам да знаеш... че днес можеш да разчиташ на мен... Безусловно.
Хорхе Букай