Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Степен" - страница 22
Националното значение на един поет се определя не само от неговата творческа реализация, но до голяма степен и от неговите непостигнати амбиции и цели.
Венцеслав Константинов
Стара, макар и рядко споменавана истина е, че народите са в много по-голяма степен жертви на обстоятелствата, отколкото отделния човек. Човекът е продукт на две неща: наследствеността, скрита в гените му и средата в която живее. От наследствеността си той не може да избяга, но може да промени средата. В краен случай, ако тя не му понася, той може да се вдигне и да отиде другаде. Далеч по-трудно е цял един народ да направи същото.
Веселин Кандимиров
Писателят никога не гледа на работата си като на средство. Тя е самоцел и до такава степен не се явява средство нито за него, нито за другите, че писателят принася в жертва на нейното съществувание - когато се налага - и своето съществуване.
Карл Маркс
Не ме интересува дали хората споделят моите мисли. Разбира се, смятам себе си за прав (иначе не бих разсъждавал по този начин), а другите за криви – но това, че са такива, изобщо не ме трогва. Не съм се вълнувал особено, когато съм откривал, че някое мое мнение се различава от това на мнозинството. До известна степен имам доверие в своя инстинкт.
Уилям Съмърсет Моъм
На всеки човек е присъща вродена съпротива към подчинението. Дисциплината премахва тази съпротива и след известна тренировка прави подчинението навик и подсъзнателно действие. Докъде може да стигне един недисциплиниран футболен отбор? Играчите реагират подсъзнателно на сигналите. Това трябва да е именно така, защото секунда за размисъл може да даде възможност на противника да скочи. Войната е много по-сложна от футбола. Няма човек, който да не изпитва страх по време на сражение, но дисциплината създава у него форма на заместващ кураж, който заедно с мъжеството му води до победа. Самоуважението идва директно от дисциплината. Поговорката в армията: "Някой да е виждал мръсен войник с медал?" е вярна в много голяма степен.
Джордж Патън
Различаваме се от другите също така и по това, че едновременно сме в най-висока степен решителни и най-усърдно обмисляме начинанията си, докато у други дързостта е плод на незнание, а обмислянето поражда нерешителност.
Перикъл
До такава степен сме обсебени от последния си успех или неуспех, че дори започваме да се възприемаме по този начин. След като раздадоха наградите, имаше един победител и четирима губещи. Но четиримата губещи направиха големи филми.
Брад Пит
Не е обидна насмешката, ако тя в някаква степен се отнася и до самия говорещ.
Плутарх
"Лицемерието е основната добродетел на царете. То е много тачено в нашия, Кобургския род. Ти трябва да го притежаваш във висша степен.
Фердинанд Сакскобургготски
Човекът не е възникнал като етично или морално животно. Той е еволюирал до степен, в която е конструирал етична или морална култура. Той се отличава от другите животни не в преживяването на етично или морално чувство, а в това, че е способен да генерира морална или етична социална среда. (стр.188)
Бъръс Фредерик Скинър
Луксът в много голяма степен е уникална комбинация между високите материални и духовни стойности, подсилени и от знаците на оригиналността, гениалността, различността.
Любомир Стойков
Бъдещето на партиите и запазването на електоралната им тежест зависят от две неща - интерес и очарование, едното рационално, другото ирационално състояние. С други думи, доколко харизматичният лидер може да очарова електорат и до каква степен партията може да създава и да управлява клиентелни мрежи. Клиентела се гради, като се преразпределя власт - местна или централна. Когато една партия не може да предлага власт, клиентелите биват прекупувани от тези, които могат.
Владислав Тодоров
Ако знаете какво искате от живота, ако до такава степен сте решили да го получите, че това да се превърне в мания, и ако тази мания се опре на упорити усилия и сериозно планиране, значи сте изградили в себе си целеустременост.
Наполеон Хил
Склонността да съдим за хората по парите им или по властта, която имат над парите, не е характерна за определена класа или обществена група. Ние всички я носим в себе си в по-голяма или по-малка степен, независимо дали го признаваме или не.
Наполеон Хил
Художникът трябва да е в някаква степен вятърничав, за да не го смаже всекидневието.
Георги Чапкънов
Но аз съм много краен в отношението си към онзи режим (по времето на Тодор Живков), това е доста неприятна тема за мен. Имам си обективни причини да го ненавиждам и много се радвам, че го няма вече. Огромната причина е издевателството, което са причинили на хората – опитът им да им отнемат вярата. Най-жалкото е, че до голяма степен са успели, а в момента ние носим последиците от този зловещ експеримент.
Емил Чолаков
Самотата ме изпълва до такава степен, че и най-незначителната среща е изпитание за мен.
Емил Чоран
Стойността на човека е като стойността на диаманта, който до известна степен на едрина, на чистота и съвършенство има определена цена, но отвъд това ниво няма цена и никой не го купува.
Никола дьо Шамфор
Само хората, които са искрено благодарни на Бога, са наистина богати. Така че нашето вътрешно щастие не зависи от добрите или лошите събития, които ни се случват, а от степента на нашата благодарност към Бога.
Алберт Швайцер
Казват, че в световната история започва да се реализира идеята за свободата. Напротив, тази идея вече е реализирана, доколкото човек вече мисли за нея; и тя е реална в същата степен, в която е идея, тоест доколкото я мисля и я имам.
Макс Щирнер
Личност може би не се става, може би личността се ражда. До голяма степен има "раждане". Едва ли някой може да пожелае да стане личност. В този смисъл Ростропович е един пример за това как един човек, който често пъти е вършил даже глупости, може да бъде голяма личност. Например в час дръпна стола на любимата си ученичка, тя падна и си удари главата - той имаше слабост към такива детински шеги. Въпреки това е толкова високо, толкова голям е като личност, че всички започнаха да се смеят, самият потърпевш се смееше.
Венцеслав Николов
Предишна
1
...
19
20
21
22
(Текуща)
Следваща