Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Религия" - страница 28
Сляпата вяра, лежаща в основата на религията е източник на заблуждения, илюзии, лъжи.
Жан Мелие
Вярата винаги е сляпа, понеже религията не дава и не може да даде никакви ясни, надеждни и убедителни доказателства за предполагаеми свети тайнства и мними божествени откровения.
Жан Мелие
Когато неверието става вяра - то е по-нелепо и от религия.
Жул дьо Гонкур
Ако Бог съществува, тогава атеизма би му изглеждат по-малко обиден, отколкото религията.
Жул дьо Гонкур
...и историческият Исус, и Христос на религията се явяват пред нас като символ на жестокото време, което го е родило. Неговата кратка драматична биография отразява вечното страдание на човешкия род и неугасимата вяра на хората в окончателната победа на справедливостта на земята.
Зенон Косидовски
Понякога си мисля, че това е единственият начин злото наистина да се изрази - тоест чрез изкривяване на религията. Не ме изненадва, че вашият убиец използва исляма в своите извращения. Злото се опитва да унищожи това, което е най-свещено - и винаги се проваля.
Зои Ферарис
Трябваше да мисля за Книгата Откровение, която е написана от еврейски пророк, който също е последовател на Исус, мразел Римската империя. Разбрах, че Книгата Откровение може да бъде начин за размисъл по въпроса за връзката на религията с политиката.
Илейн Пейджълс
Просто имам чувството, че, знаете ли, любопитен съм за какво е религията, разбирате ли? Защо някои от нас все още го ангажират? Не защото е набор от стари вярвания или стари идеи. Или дори особено мнението, че това е единствената истинска религия. Много от нас вече не приемат тези възгледи.
Илейн Пейджълс
Тези древни истории в религията говорят за нашето желание. Но те ни движат към надеждата.
Илейн Пейджълс
Хората, които изучават начина, по който се развиват религиите, показват, че ако имате харизматичен учител и нямате институция, която да се развие около този учител в рамките на около едно поколение, за да предаде приемственост в групата, движението просто умира.
Илейн Пейджълс
Никога не съм мислил, че ще пиша за Книгата Откровение. Толкова е плътно; това е толкова сложно и озадачаващо. Но след това установих, че мисля за редица теми, една от които е свързана с политиката и религията.
Илейн Пейджълс
Толкова често религията се идентифицира в термините, измислени от християнството, като групи от вярвания. Но имах чувството, че това включва не само практика, но и емоции и нива на нашия опит, които са почти предсказателни.
Илейн Пейджълс
Изучавам религия, защото я намирам за очарователна и проблематична. Но аз се боря с идеята какво е религия, какво означава да бъдеш религия. Много хора предполагат, че ако пишете за ранното християнство, трябва да сте някакъв учител в неделното училище.
Илейн Пейджълс
На практика няма позната от мен религия, която да вижда другите хора по начин, който да потвърждава избора на другите. Но в нашия век сме принудени да мислим за плуралистичен свят.
Илейн Пейджълс
За развитието на трагедиите е било важно и това обстоятелство, че тя се е развила от официалните религии, и че държавната общност може да я поеме под опеката си.
Инокентий Аненски
Религията е философия за народа; философията - спасение на избраните.
Иосиф Давидович Левин
Но един ден. След идеологията идва религията. Тези, които бяха наши приятели, ще станат наши врагове.
Йоаким Зандер
В един важен смисъл марксизмът е религия. За вярващия той представя, първо, система от крайни цели, които въплъщават смисъла на живота и са абсолютни стандарти, по които да се преценяват събитията и действията; и, второ, ръководство за тези цели, което включва план за спасение и указание за злото, от което човечеството или избрана част от човечеството трябва да бъде спасено.
Йозеф Алоиз Шумпетер
От гледна точка на религията хората са деца, които трябва да бъдат уплашени, за да се водят.
Карл Сейгън
Голяма част от привлекателността на догмата в религията е, че тя дава на последователите си правила, които да спазват, за да ги спасят от необходимостта да разберат кои са те и какво наистина мислят.
Каръл Пирсън
Религията е търсене на трансцендентност. Но трансцендентността не е непременно разположена във външен бог, което може да бъде много бездуховно, нерелигиозно понятие.
Карън Армстронг
Каква е разликата между религията и духовността? Религиозните хора се страхуват да отидат в ада. Духовните хора вече са били там.
Карън Бърг
Предишна
1
...
27
28
(Текуща)
29
...
31
Следваща