Цитати на тема "Болка" - страница 30
Общоприето е схващането, че човек се чувства наранен, когато не получава любов. Но не това ни наскърбява. Болката започва, когато не даваме любов. Родени сме, за да обичаме. Може да се каже че сме машини за любов, създадени от Бога. Ние съществуваме с пълна сила, когато даряваме любов. Светът ни кара да вярваме, че нашето добруване зависи от хората, които ни обичат. Но това е изопачено разбиране, причина за много от нашите проблеми. Истината е, че нашето добруване зависи от това дали даряваме любов. Въпросът не е в това, какво получаваме в замяна. Въпросът е какво даваме!
Алън Коен
Обичам Христос, защото, когато се страхувам, си спомням, че Той изпита страх в Гетсиманската градина. Обичам Христос, защото, когато плача, си спомням, че Той плака пред гроба на Своя приятел. Обичам Христос, защото, когато бивам предаден, си спомням, че ученик Го предаде със " сладко" целовaние . Обичам Христос, защото, когато изпитвам болка, си спомням за Неговия кръст. Обичам Христос, защото, когато се отчайвам и в мен се изпълвам с въпроси "защо", си спомням Неговите думи:"Боже Мой, Боже Мой, защо Си Ме оставил?". Обичам Христос, защото всеки път, когато умирам, чувствам, че Той ме възкресява.
Хaрaлaмпус Пaпaдопулос
Дори да си сключил зъби до болка и пръстите ти да припукват от стискане, радвай се, защото живееш. Радвай се на тюркоазеното небе и на рубинения залез. Радвай се на перлените капки на дъжда, просто защото така е редно. Радвай се с отчаяната радост на изпонаранения войн. Нека битката е изгубена, но нали флагът е вдигнат, не си захвърлил оръжието, не си побягал позорно, защото няма с какво да бягаш. И можеш само да устоиш до края. И когато вече нямаш нищо, радвай се с висшата радост за своите ближни. Радвай се на чуждата любов и на звъна на смеха на децата, които не са твои. Дори когато небесата сякаш се сгромолясат, радвай се. И в дъжд, и в киша, радвай се. Радвай се и ликувай, презри болката, защото твоето име е човек!
Лонгин Жар