Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Език" - страница 8
Нито мишката, нито момчето не бяха най-малко изненадани, че всеки можеше да разбере другия. Две създания, които споделяха любов към мотоциклетите, естествено говореха на един и същи език.
Бевърли Клиъри
В свят с разнообразни интерфейси, постоянно променящите езици, системи и услуги, под непрестанният натиск на обстоятелствата, ние често губим от поглед главните принципи, които трябва да бъдат основание за всяка добра програма, - простота, яснота и универсалност.
Браян Керниган
В класическия арабски и в другите класически езици на исляма няма двойки термини, съответстващи на мирянски и църковни, духовни и светски, светски и религиозни, тъй като тези двойки думи изразяват християнска дихотомия, която няма еквивалент в света на исляма.
Бърнард Луис
Има само два вида езици: тези, от които хората се оплакват, и тези, които никой не използва.
Бярне Строуструп
Руснаците и поляците са славянски езици, но много имена, които звучат еднакво, означават различно.
Василий Татишчев
Що се отнася до мен, аз никога не успях да разбера как той [Хитлер] беше способен, с неговия немелодичен и дрезгав глас, с неговите груби, често негермански изградени изречения и с очевидна реторика, напълно противоречаща на характера на немски език, да спечели масите с речите си, да задържи вниманието им и да ги подчини за толкова ужасяващо дълго време.
Виктор Клемперер
Третият райх е измислил само много малък брой от думите в своя език, може би – наистина вероятно – никакви... Но той променя стойността на думите и честотата на тяхното появяване, прави обща собственост от това, което е било преди това запазена територия на индивид или малка група, тя командва за партията това, което преди това е било обща собственост и в процеса накисва думи и групи от думи и структури на изречения с отровата си.
Виктор Клемперер
Не можеш да се шегуваш с езика: вербалната реч на човека е видима връзка, връзка между душа и тяло, дух и плът.
Владимир Дал
Езикът няма да бъде в крак с образованието, няма да отговаря на съвременните нужди, ако не им позволяват да се развие от сока и корена, да ферментира в мая.
Владимир Дал
Езикът, както знаем, е пълен с нелогичности.
Гунар Мюрдал
За да може езикът да е генеративен, децата не трябва да учат наизуст. Музиката също е генеративна. За всяка музикална фраза, която чуя, винаги мога да добавя нота..., за да генерирам нова музикална фраза.
Даниел Левитин
...най-истинските писатели са тези, които виждат езика не като езиков процес, а като жив елемент...
Дерек Уолкът
Езикът винаги ни издава, казва истината, когато искаме да лъжем, и се разтваря в безформеност, когато най-много бихме искали да бъдем точни.
Джанет Уинтерсън
Това предлага литературата - достатъчно мощен език, за да каже как е. Това не е скривалище. Това е място за намиране.
Джанет Уинтерсън
Езикът е място за намиране, а не скривалище.
Джанет Уинтерсън
Самият аз не разбирам немски. Изучавал съм този език в училите, но съм забравил всичко до последната дума две години след завършването и оттогава се чувствам много по-добре.
Джеръм К. Джеръм
...класическият арабски, като езикът на Корана, изобщо не се е променил през четиринадесет века, правейки писанията на ранните ислямски учени днес толкова достъпни, колкото и тогава.
Джим Ал-Халили
Езикът на злото е универсален, по маниера на есперанто.
Джо Хил
Когато един човек умре, една глава не се откъсва от книгата, а се превежда на по-добър език.
Джон Дън
Бих искал да посоча на хората божественото на музикален език, който надхвърля думите. Искам да говоря с душите им.
Джон Колтрейн
Когато езикът умре, начин на разбиране на света умира с него, начин на гледане на света.
Джордж Стайнър
Всеки език е свят. Без превод бихме обитавали енории, граничещи с мълчание.
Джордж Стайнър
Предишна
1
...
7
8
(Текуща)
9
...
32
Следваща