Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Език" - страница 22
Изучаването на чужд език е разширение на сферите на всичко това, което можем да научим.
Ханс-Георг Гадамер
Да разбереш чужд език - означава да не се нуждаеш от превод на собственият ти.
Ханс-Георг Гадамер
Как може да се говори на класически език за дете, разкъсано от експлозия на пазара близо до училището му? Хората в Ирак не говорят за своите радости, проблемите си и унищожаването на страната с литературна дикция.
Хасан Бласим
Смешно и болезнено е да се използва арабският език на иракски поет, живял преди векове, за да се опише това, което ние в Ирак страдаме днес.
Хасан Бласим
Всички деца по света, когато ходят на училище, имат право да учат на майчиния си език. Но ние ходим на училище и се сблъскваме с литературния арабски като деца. Звучи като чужд език. Думите за "къща", "маса" или "лампа" не са същите като думите, които използваме у дома, а повечето други думи са чужди на децата в училище. Класическият арабски е един от затворите на арабския свят.
Хасан Бласим
Разбира се, животът на възрастните не винаги е толкова прост. Някои въпроси трябва да бъдат преразгледани - не изпуснати - и разговорът е от съществено значение за този процес. Имаме нужда от думи, за да започнем да лекуваме предателства, неравенства и разкъсани връзки. Нуждата ни от език, разговор и определение надхвърля желанието да оправим нещата. Чрез думите ние опознаваме другия човек - и за да бъдем познати. Това знание е в основата на нашите най-дълбоки копнежи за интимност и връзка с другите. Как се развиват взаимоотношенията с най-важните хора в живота ни зависи от смелостта и яснотата в намирането на глас. Това е еднакво вярно и за връзката ни със себе си.
Хариет Лернер
Когато разказите ми бяха преведени на други езици и получиха добри отзиви в международната преса и спечелиха награди, някои арабски фестивали и вестници започнаха да се интересуват от това, което създадох. Този внезапен арабски интерес е форма на лицемерие и глупост.
Хасан Бласим
Всяко дете трябва да стане грамотно на един или повече езици и всяко дете трябва да се чувства добре в основните научни дисциплини - историческо, научно, математическо и художествено-хуманистично мислене. Освен това аз не подкрепям единна система. Мисля, че трябва да има някои възможности за избор.
Хауърд Гарднър
Всяко цвете е таен език. Когато нося комбинация от цветя заедно, все едно пиша свой собствен таен код, който никой друг не може да разбере, освен ако не знае моя език.
Холи Рингланд
Може би вашата страна е само място, което измисляте в собствения си ум. Нещо, за което мечтаеш и пееш. Може би това изобщо не е място на картата, а просто история, пълна с хора, които срещате и места, които посещавате, пълна с книги и филми, на които сте били. Не се страхувам от носталгия по дома и език, на който да живея. Не трябва да бъда като другите. Вървя по стената и никой не може да ме спре.
Хюго Хамилтън
Ние сме малките деца. Брак, домашен ирландски хляб с немски стафиди. Ние сме най-големите хора и нямаме само едно куфарче. Ние нямаме само един език и една история.
Хюго Хамилтън
Езикът ми е сумата от мен.
Чарлс Пърс
Но като всяка целувка и тази е отговор, тромав, но нежен отговор на въпрос, който избягва силата на езика.
Шандор Мараи
През по-голямата част от живота си съм получавал съобщения - изображения и формулирани съобщения, понякога дори на древен език - които са идвали при мен отгоре.
Шари Арисон
Онези, които не разбират друг език, освен езика на насилието и насилието, не зачитат човешкото достойнство. Те търсят насилие, защото без него ще бъдат без значение. Не трябва да вървим по техния път.
Ширин Ебади
Снизхождението към убийството на животни заради вкуса на езика е най-грубият вид невежество.
А. Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада
Разбрах, че майка ми не ни е научила на племенния език, защото знаеше, че децата й няма да са достатъчно силни, за да поемат отговорността да бъдат последните говорещи свободно. Тя ни предпази от това духовно бреме. Тя ни защити от тази самота.
Шърман Алекси
Само един човек не може да бъде разбран - този, който си държи езикът зад зъбите и си мълчи.
Ърнест Томпсън Ситън
Нашата цел като родител е да дадем живот на ученето на нашите деца - да инструктираме, да преподаваме, да им помогнем да развият самодисциплина - подреждане на себе си отвътре, а не налагане отвън. Всяка техника, която не дава живот на ученето на детето и не оставя достойнството на детето непокътнато, не може да се нарече дисциплина - това е наказание, независимо на какъв език е облечено.
Барбара Колоросо
Най-добрата част от използването на описателен език е, че той премахва соченето с пръст и обвинението и помага на всички да се съсредоточат върху това, което трябва да се направи.
Адел Фабер и Илейн Мазлиш
В китайският език и знака 140 са достатъчни, да съблазниш момиче, и за това, че да се напише Конституция.
Ай Уейуей
... езикът ни е даден за това, че да скриваме своите мисли.
Берил Бейнбридж
Предишна
1
...
21
22
(Текуща)
23
...
32
Следваща