Цитати на тема "Надежда" - страница 33
Не може да се преплува морето без кораб. А този кораб е Едната Света Съборна и Апостолска Църква. Господар на този духовен кораб е Самият Всемогъщ Бог Отец, кормчия - Единородният Му Син, а благоприятният вятър - Духът Свети. Подчинените началници на този кораб - Църквата - са Апостолите и техните приемници - църковните пастири и учители. Пътниците му са всички православно вярващи християни, а дъното и основата му е правата вяра в Светата Троица. Страните, предната част и кормилото му са правите догмати на вярата, заповедите Божии, преданията на Църквата, правилата на Апостолите и вселенските събори и изобщо църковните постановления. Негова мачта е светият Христов Кръст, с който се скрепява и утвърждава всичко в Църквата, платна - любовта, а котва - надеждата. Духовният кораб на тази Църква от различни места и страни превозва през житейското море всички православно вярващи и истински християни в небесния Иерусалим.
Йоан Златоуст
Никой на тази земя не може да избегне бедите; и макар че бедите, които Господ ни изпраща, не са големи, хората си ги представят като непосилни и биват смазани от тях.
Това става, защото не смиряват душите си и не поверяват себе си на волята Божия. Ала Сам Господ води със Своята милост онези, които са се оставили на Божията воля и с твърдост понасят всичко заради Бога, Когото са възлюбили тъй много и в Когото са се прославили навеки. Невъзможно е да се избегнат премеждията на този свят, но човекът, който се е оставил на Божията воля, понася премеждията леко, като възлага надеждата си на Господ, и така преминава през премеждията.
Софроний Сахаров
Когато човек реши да спазва някоя заповед в живота си, разбира, че нищо не може. Много от нас влизат на Изповед и казват: "При мен нищо не се получава". Ами разбира се. Ако при теб нещо се бе получило, тогава трябваше да ти присъдят Нобелова награда, като цяло ще си единственият при когото се е получило. При човека, по принцип, не може нищо да се получи, иначе защо тогава е Иисус (което в превод от еврейски означава Спасител)? Ако можеш сам, защо тогава е Той? Спасението се заключава в познаване на собствената ни немощ. И след като осъзнаем нашата пълна и дълбока немощ, възлагайки цялата си надежда на Господа, трябва да Го молим за помощта Му. И още е нужна вяра!
Дмитрий Смирнов
По силата на всеки един е, с малко кураж да подаде ръка на някой различен, да слуша и да се опита да увеличи, дори съвсем малко, количество на добротата и хуманността в света. Но е лекомислено да правим това, без да помним как са пропадали предишните опити и че никога не е било възможно да се предскаже със сигурност как ще се държи едно човешко същество. С безкрайната си процесия от минувачи, повечето от чиито неочаквани срещи са били пропуснати възможности, историята досега е била до голяма степен хроника на пропилените заложби. Но следващия път, когато двама души се срещнат, резултатът може да е различен. Това е коренът на безпокойството, но и на надеждата, а надеждата е коренът на хуманността.
Тиодор Зелдин
Когато Русия обяви война на Турция (1877 г. - бел.цит.), аз бях болен, но при всичко това искаше ми се и пак русите да придружа, против народния тиранин. След, след всичко това, което до тук разказах, след всички тия страдания и мъки, които преминаха през главата ми, иска ми се да съм пак млад, да намеря пак такава борба и да се впусна, да се предам на нея от душа и сърце. Не зная дали има нещо по-приятно, по-възвишено от подобна работа и труд за общото, на народа и отечеството добро. Един само спомен от миналото, е голямо утешение за мене; това, което аз съм досега завършил, струва цял живот за мене; при тия спомени душата ми потъва в едно блаженство, което аз не мога нито да определя, нито да изкажа, нито да обясня. И да знаете колко струва едно възпоминание!... - Повече от всички светски блага и от всички надежди на тоя свят.
Христо Македонски