Цитати на тема "Надежда" - страница 23
Моята надежда е жива не защото не съм грешник, а защото съм грешник, за когото Христос умря; доверието ми не е, че съм свят, но че, тъй като е несвят, той е моята праведност. Моята вяра не се основава на това, което съм, или ще бъда, или чувствам, или знам, а в това, което е Христос, в това, което е направил и в това, което сега прави за мен.
Чарлс Х. Спърджън
Провалът е лесен за измерване. Провалът е събитие. По-трудно за измерване е незначителност. Нищо събитие. Незначителността пълзи, изгрява, дава ти надежда, после заблуда, после един ден, когато не гледаш, тя е там, на входната ти врата, на бюрото ти, в огледалото, или не, не нищо от това, то е липсата на всичко това. Един ден, когато търсиш, не гледаш, никой не гледа. Лежиш в леглото си и осъзнаваш, че ако не станеш от леглото и не излезеш на бял свят днес, е много вероятно никой дори да не забележи.
Чарлс Ю
Ако човек търси някакъв вид блаженство или радост, реализация на своето въображение и мечта, тогава, също така, ще претърпи провал и депресия. Това е целият смисъл: страх от раздяла, надежда за постигане на единение, това не са просто прояви или действия на его или самоизмама, сякаш егото е някак си реално нещо, което извършва определени действия. Егото са действията, умствените събития. Егото е страх от загуба на откритост, страх от загуба на състоянието без его. Това е значението на самоизмамата в този случай – егото плаче, че е загубило състоянието без его, своята мечта за постижение. Страх, надежда, загуба, печалба - това са продължаващото действие на мечтата на егото, Самоувековечаващата, самоподдържаща се структура, която е самоизмама.
Чогям Трунгпа
Рецепта за щастие през целия живот: Достатъчна цел за удовлетворение; Работете достатъчно за препитание; Достатъчно здраве, за да знаете кога да играете и да си починете; Богатство достатъчно за основни нужди; Достатъчна привързаност, за да хареса много и да обича малцина; Достатъчно самоуважение, за да обичате себе си; Милосърдие достатъчно, за да се даде на други нуждаещи се; Достатъчна смелост, за да се изправи пред трудностите; Достатъчна креативност за решаване на проблеми; Достатъчен хумор, за да се смеете на воля; Достатъчно надежда, за да очаквате интересно утре; Достатъчна благодарност, за да оцените това, което имате; Достатъчно здраве, за да се наслаждавате на живота с цялата му стойност.
Ърни Зелински