Цитати на тема "Случай" - страница 31
Родители и възпитатели! Пазете грижливо децата си от капризи, в противен случай те скоро ще забравят цената на вашата любов, ще заразят сърцата си със злоба, рано ще загубят светата, искрена, пламенна любов на сърцето и при достигане на съвършената възраст, те горчиво ще се оплакват, че в младостта прекалено много са ги глезили, че са допускали капризите да завладеят сърцата им. Капризът е зародиш за увреждане на сърдечната чистота, ръжда на сърцето, семе на злоба и мерзост пред Господа.
Йоан Кронщадски
Когато човек е искрен, той е истински и там пребивава Светият Дух. Такъв човек, макар и да има в себе си много грехове, има много по-голям шанс да напредне в духовния живот и да се очисти, защото не се крие, не играе, не калкулира, защото открито и смирено показва своето отстъпление от Божия Закон и Бог го очиства от това, понякога директно, понякога чрез хората. Във всеки случай раната, която се показва, се лекува.
Юстин Попович
Давайте, без да търсите нищо в замяна, без да разчитате на полза в бъдеще; дарявайте на деца, възрастни хора, умиращи, тези, които не могат да ви се отблагодарят, и тези, които никога повече няма да видите, в противен случай това няма да бъде благодеяние, а пазарлък; опитайте се да помогнете дори на враговете си... Със собствената си ръка направете това, което сърцето ви казва.
Александра Фьодоровна Романова
Някои казват: "Вярвам, че Бог ще ми помогне”, а в същото време гледат да натрупат пари, за да не се лишат от нищо. Такива хора се подиграват с Бога, защото не доверяват себе си на Бога, но на парите. Ако не спрат да обичат парите и да възлагат надеждите си на тях, няма да могат да възложат надеждата си на Бога. Не казвам хората да нямат никакви спестявания в случай на нужда, но да не възлагат надеждите си на тях и да не им отдават сърцето си, защото така забравят Бога. Който прави свои планове, без да се довери на Бога, а след това говори, че такава е Божията воля, той "благославя” делото си по дяволски и постоянно се измъчва. Не сме осъзнали Божията сила и доброта. Не оставяме Стопанина да ни ръководи, затова страдаме.
Паисий Светогорец
Избягвай по всякакъв начин случаи, поводи, думи, които подхранват враждата, и използвай всяка възможност, за да покажеш искрена и свята любов: в първия случай враждебното настроение на душата постепенно се изкоренява, във втория любовта се подхранва и установява. Не имай зло сърце дори за минута, винаги бъди добър с всички, побеждавай злото си разположение с любов, всички търпящ и всичко побеждаващ, - избягвай ината, своенравието и противопоставянето на ближния, не държи на своето, за да изпълняваш злата си прищявка, за да увредите някого умишлено.
Йоан Кронщадски
Роден съм през 1862 г. във Виена. Бях юрист, без да съм завършил право, бях медик, без да съм изучавал медицината, бях и книжар, без да съм продавал книги, любовник, без да стана съпруг, и най-после писател, без да съм създал творби. Защото творби ли са наистина писанията ми? В никакъв случай. Това са екстракти! Екстракти на живота. Животът на душата и на мимолетния делник, сбит в две-три страници. На читателя остава, със собствени сили, да разложи тези екстракти, да ги превърне в истински пикантен бульон, с духа си да ги накара да кипнат, с една дума - да ги направи вкусни и смилаеми.
Петер Алтенберг
Не можеше да забележи човек по нейното (на Лалка) спокойно и бяло лице, разцъфтяло и добило повече женственост, че тя е нещастна в това съпружество, станало не по нейна воля. Простодушна, неопитна, без никаква романтическа подкваса на духа, която нямаше отде да възприеме в тая деспотическа среда, дето се беше възпитавала, тя отиде с мъка и със скрити сълзи под венчилото. Но времето й дойде на помощ, както бива повече в подобни случаи: тя привикна и се помири с новото си положение. Тя Стефчова не обичаше, нито беше възможно да го обикне, но тя му се покоряваше и му се боеше. И той не искаше повече от нея. В замяна на сърцето й, за което той твърде не бе се домогвал, той печелеше богато наследство, той ставаше прям наследник на Юрдана Диамандиев. Той беше доволен.
Иван Вазов