Цитати на тема "Музика" - страница 31
Нашата задача е съдържанието. Лицето, душата на човек, драмата на живота, впечатленията от природата, нейният живот и смисъл, духът на историята - ето това са нашите теми. Нашите бои са оръдието, те трябва да изразяват нашите мисли, нашият вкус са не изящните петна, той трябва да изразява настроение на картината, нейната душа, той трябва да намери и хване всеки зрител, като акорд в музиката.
Иля Репин
Музиката беше свързана с почти всичко, което бях направил, нито един от записите не дойде без спомен. Всичко, което се случи през последните пет години, се надигна като пара от чаша, когато пуснах плоча, не под формата на мисли или разсъждения, а като настроения, отвори, пространство. Някои общи, други специфични. Ако спомените ми бяха натрупани в купчина на гърба на трейлъра на живота ми, музиката беше въжето, което ги държеше заедно и го държеше, моя живот, в позиция.
Карл Уве Кнаусгор
Прощален валс. Започвам да свиря, само мелодия, бавно, бавно, може би самата музика ще подскаже думите, може би те вече са включени в нея като естествено, фрази, които се раждат от звуци... Не, няма да работи сега. Не сега. Изведнъж ме кара да се смея – къде бързам? Имам вечност в резерв, толкова съм млад, толкова съм невероятно млад, има достатъчно време за всичко, просто трябва да разберете това...
Карл-Юхан Валгрен