Цитати на тема "Чета" - страница 34
Съпрузите винаги са длъжни да помнят думите от Свещеното Писание: "което Бог е съчетал, човек да не разлъчва" (Мат. 19: 6). Тези думи им ги четат (ако бракът е скрепен с венчание) в тайнството венчание. Затова мъжът и жената винаги, ежеминутно трябва да вярват, че техният съюз - това е Промисъл Божий. Сега често се развеждат, защото "не е мое", "моят съпруг/съпруга не ми подхожда, трябва да търся друг, моята половинка някъде ходи, а аз тук сгреших" А вярващите съпрузи знаят, че тях Бог ги е съчетал. И моята втора половина - това е мое. Нека то е несъвършено, грешно, с проблеми, но то е моето. Това ми е дал Бог. Това е полезно за мене, това е спасително за мене.
Александър Николски
След като сте купили "Православен молитвеник", не се притеснявайте, че в него има толкова много молитви. Не е нужно да ги четете всички. Ако сутрешните молитви се прочетат бързо, това ще отнеме около двадесет минути. Но ако ги четете замислено, внимателно, отговаряйки със сърцето си на всяка дума, тогава четенето може да отнеме цял час. Ето защо, ако нямате време, не се опитвайте да четете всички сутрешни молитви, по-добре е да прочетете една или две, но така че всяка тяхна дума да стигне до сърцето ви.
Иларион (Алфеев)
С една дума канарата не беше стратегическо място, но като нямаше друг изход, Хаджията каза по-скоро да се качим на тая канара и там да се скрием. То се знае, че и Хаджията не считаше тая канара удобно място за четата, но предпочете нея, отколкото да вървим напред или върнем назад сред бял ден и по този начин да изложим на явна опасност цялата чета. Някои от момчетата даже поискаха да възразят на Хаджията, че канарата ще бъде и гробница на дружината, но Хаджията нетърпеливо каза:
- Тук, тук, качвайте се, друг изход няма, пък и по-малко подозрителна местност от тая канара - също няма. Вървете!
...
Когато се стъмни до толкова, щото в нощната тая тъмнина балканските върхове не можеха да се различават, а се сливаха в едно, Хаджията заповяда да се приготвим и слезем от канарата.
- Само тихо и без шум - прибави войводата и тръгна напред.
Ранените подкрепвахме и подпомагахме в слизането, както това направихме и когато се качвахме на тая гостоприемна канара.
Хаджи Димитър