Цитати на тема "Състояние" - страница 36
...Ако някой става политик и отива в Народното събрание, ако иска да работи за България, той трябва да се изложи на тези рискове... дори да бъде обвиняван в продължение на пет години абсолютно несправедливо, дори срещу него да се заведат дела, дори да бъде осъден несправедливо. Трябва да поеме тези рискове, защото е тръгнал да работи за България. Ако системата е лоша, той трябва да носи пръв рисковете от състоянието на тази система, защото, ако политиците не ги поемат, ако депутатите не ги поемат тези рискове, ако магистратите не ги поемат, тези рискове изцяло падат върху обикновения гражданин. Така че или някой пресреща рисковете и ги изпробва, изпробва цялата система на собствената си кожа, или прехвърля всичко върху хората и не разбира какво им се случва.
Иван Костов
Атлетът живее като свиня, а фактически още по-лошо, защото не само трябва много да яде и спи, но и непрекъснато да се упражнява физически. Това е в действителност един дяволски кръг от ядене, пиене, облекчаване, спане и търкаляне в прахта. Тези упражнения наистина дават сила на тялото, но тя е само мнима, тъй като то става неспособно за друг вид дейност и е по-слабо устойчиво на болести, отколкото тялото на нормалния човек. Гимназионите - това са училища за мързел, сънливост и умствен застой. И така атлетът не е в състояние да извърши нищо велико, дори и в своята област.
Александър Кравчук
Тогава бях достигнал онова състояние на крайно затруднение и пълна изолация, с което всеки творец трябва да се сблъска и преодолее, ако иска да оцелее. До този момент ме бе владяла онази радостна илюзия, за успех, хранена от всички нас, когато мечтаем за книгите, които ще напишем, вместо действително да ги напишем. Сега я гледах право в очите и изведнъж разбрах, че съм посветил живот и личността си на тази борба така невъзвратимо, че трябваше или да победя, или да бъда смазан. Бях сам с работата си, внезапно разбрал, че трябва да бъда сам с нея, че сега никой друг не може да ми помогне, колкото и силно да желае това.
Томас Улф