Цитати на тема "Вяра" - страница 39
Никоя болест не е фатална. Когато започвате лечение с лекарства или билки, помнете, че решаващо е състоянието на духа ви, нагласата ви да се съпротивлявате, да побеждавате. Затова първо трябва да се лекува духът, да се мобилизират неговите сили и те да се хвърлят срещу болестта. Билките и лечебните растения са допълнение към лечението... Съзнанието, че разполагате със СТО ГОДИНИ ЖИВОТ, че те са ваши, че ги заслужавате, защото ви трябват за полезни дела, ще засили вярата ви в смисъла на живота и той ще протече разумно, полезно и в цъфтящо здраве от първия до последния ден.
Петър Димков
Аз съм дете на века, дете на неверието и съмнението от раждането си до днес, че и (зная го) до гроб. Какви страшни мъки ми е струвала и ми струва сега тази жажда да вярвам, която укрепва в душата ми толкова повече, колкото повече намирaм в себе си обратни доводи. И все пак понякога Бог ми провожда мигове, в които съм напълно спокоен; в тези мигове аз обичам и виждам, че и мен ме обичат – та тъкмо в такива мигове аз изградих за себе си такъв символ на вярата, в който всичко е ясно и свято за мен. Символът е много прост и е следният: да вярваш, че няма нищо по прекрасно, по-дълбоко, по-симпатично, по-разумно, по-мъжествено и по-съвършено от Христос. И не само няма, казвам си аз с ревнива любов, но и не може да има. Нещо повече, ако някой би ми доказал, че Христос е извън истината и истината наистина се окажеше извън Христос, аз все пак бих предпочел да остана с Христос, отколкото с истината.
Фьодор Достоевски
Жалко е, но трябва да признаем: жалки сме. Още ни липсва вярата, онова "духовно лепило", което да ни спои, още нямаме етичен договор помежду си, който обществото ни строго да спазва. Докато по света се говори за протестантските правила и католически ценности, у нас нищо не се говори, освен за европейски програми и за мониторинг. Което ни прави по-малко християни, които, както винаги, чакат други последователи на Спасителя да се погрижат за тях.
Румен Леонидов