Цитати на тема "Вода" - страница 40
Отдавна не мечтая, но имам цяла върволица от въждаления. Ние, редовите българи и българки, не сме чак толкова бедни, колкото победени. Но и победените имат право на ново щастие, право на шанс, а мнозинството у нас днес го търси в поредния тираж на тотото. Ще ми се победената част от нацията ни да се излекува от болното си самочувствие, от недостатъчно якото си достойнство, от окуцялата си духовност. Нужна ни е осветената вода на единението, благият хляб на личния пример, на личното дело, но като част от семейното, а семейното да е част от кръста на общонационално...
Румен Леонидов
Но самата природа постоянно се променя, а заедно с нея и хората, които тя храни. Вътрешните движения ту издига, ту спускат планини; преминаващите води свличат земята и я отнасят в морето; теченията поронват скали и изграждат архипелази; животът кипи във вълните и непрекъснато изменя повърхността на земята; самите хора - чрез земеделието, промишлеността, търговските пътища - изменят вида и първичните условия на континентите, на които живеят, и в същото време не престават да се изменят сами вследствие на преселението и смесването на народностите. Подвижността на всичко, което ни обкръжава, е безкрайна, но въпреки това трябва да дадем някаква представа за нея - да изобразим не само първичната среда, но и изменящата се среда.
Елизе Рьоклю
Не защото Бог ме е предпазил от смъртен грях се издигам към Него чрез упованието и любовта. О, чувствам, че дори ако бих имала на съвестта си всички престъпление, които могат да бъдат извършени, не бих изгубили нищо от упованието си. Бих отишла с разбито от разкаяние сърце да се хвърля в обятията на своя Спасител. Зная, че Той нежно обича блудния син. Чула съм думите му, казани на св. Мария Магдалина, на блудницата, на самарянката. Не, никой не би могъл да ме уплаши, защото знам, че мога да разчитам на Неговата любов и Милосърдие. Зная, че тези многобройни обиди за миг ще бъдат унищожени, като капка вода, хвърлена в пламтящата жарава.
Тереза от Лизио