Цитати на тема "Значение" - страница 48
Ако Христос дойде в днешния свят, знаете ли какво би станало с Него? Щяха да Го настанят в психиатрична клиника, заедно с апостолите и да им бъде назначена психотерапия. Светът щеше да разпъне Христос точно както преди 2000 години. Хората не са научили нищо друго, освен по-подли форми на лицемерие. И какво би станало, ако в един ден в университет кажех на студентите си, че цялото познание на този свят няма никакво значение, освен задължението да славим Бога, да приемем Богочовека, който умря за нашите грехове, и да се подготвим за живота на бъдещия свят? Вероятно щяха да ми се смеят, а университетските чиновници, ако разберат, щяха да ме уволнят – защото е противозаконно да се проповядва Истината в нашите университети. Казваме, че живеем в християнско общество, но това не е истина.
Серафим Роуз
Познаване посредством "трансцендиране" на сетивата, възприемане изключително благодарение на способност, далеч превъзхождаща емпирически посилното и обикновено означавана като Висш Разум - тук е същината на интелектуалното движение, зародило се в сърцето на щата Масачусетс, градовете Бостън и - най-вече - Конкорд. Дали тази "отвъдняваща" способност ще бъде наричана Висш Разум, Дух, Ум или Душа за американските трансценденталисти е без особено значение, нито пък е въпрос на терминологична последователност, след като за всички тях това е способността да се възприемат интуитивно духовните истини, да бъде превъзмогнато единствено възможното според Джон Лок сетивно познание. За едни тази способност е просто вътрешна светлина или съвест, за други - божият глас, за трети - безлична космическа сила, а има и такива, които съзират в нея божието превъплъщение в човека.
Албена Бакрачева
Фактът би изглеждал да е, ако в моята ситуация някой може да говори за факти, че аз трябва да говоря за неща, за които не мога да говоря, а което е по-интересно, но че аз също, което ако е възможно, е още по-интересно, аз трябва, забравих, няма значение. В същото време съм задължен да говоря. Не трябва никога да мълча. Никога.
Самюъл Бекет