Цитати на тема "Става" - страница 47
Егоистите не могат да станат никога християни. Егоистите искат постоянно всички да ги хвалят, всички да ги обичат, всички да говорят добре за тях...Егоистът е объркан човек. Той е воден от дявола и от злия дух. Така, израствайки в егоизма, първата му работа е да се отрече от Бога и да бъде един себелюбец, неприспособим в обществото...понеже човекът израства с егоизма, става вътрешно объркан, измъчва се, не знае какво да прави. Причината за душевния безпорядък е егоизмът. И самите психиатри ако изследват това нещо, ще открият, че егоистът е душевно болен.
Порфирий Кавсокаливит
Само Светият Дух може напълно да очисти човека от страстите и да възвърне властта му над самия себе си, която е била похитена от дявола.
Когато Духът се всели в човека, Той го освобождава от греховното робство, разрушавайки тялото на греха, т.е. плътското състояние у човека.
Господ е Дух, и този човек, който се прилепя към Господа, Бог го съединява със Себе Си, тогава човекът става духовен, получавайки от Господния Дух духовни качества, при което от него отпадат скотоподобните качества.
Не съществува истинно познание за Господа Иисуса Христа без посредничеството на Светаго Духа.
Игнатий Брянчанинов
Дяволът пости – нали никога не яде, пази девство – не се жени, бодърства – нима спи някога? Значи ти се трудиш, а той стои празен? Не става така! Или мислиш, че ако се надбягваш с него, ще го изпревариш? Та той за един миг ще се озове на другия край на земята. Само по един начин ще го победиш – ако мислиш така: "Аз съм прах и пепел, аз съм грешник, за нищо не съм годен и съм недостоен даже да живея на земята, аз съм едно нищо, кръгла нула!” От едно единствено нещо се бои дяволът – от смирението. От нищо друго. Ти може да си такъв ревностен подвижник, какъвто светът още не е виждал, но ако не можеш да помолиш за прошка, то ти си поруган от него; ти си метла на дявола.
Клеопа