Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Било" - страница 51
Материалният свят сякаш е дело на някое могъщо и добро същество, което е било принудено да остави на друго, злотворно същество изпълнението на част от плана си. Нравственият свят пък сякаш е плод на капризите на побъркан дявол.
Никола дьо Шамфор
Господин дьо Рокмон, чиято жена била известна с любовните си приключения, веднъж месечно спял в стаята й, за да предотврати слуховете в случай, че тя забременее. Сутринта той напускал госпожата с думите: "Съвестта ми е чиста. Сеячите могат да заповядат.
Никола дьо Шамфор
Госпожа Д'Еспарбес била в леглото на Луи XV. Кралят я укорил: "Ти си спала с всичките ми поданици." - "Ах, сир!" - "С херцог дьо Шоазьол." - "Но той е толкова влиятелен." - "С маршал Дьо Ришельо." - "Той е толкова умен." - "С Манвил." - "Той има такива хубави крака." - "Браво. А какво ще кажеш за херцог Д'Омон, който няма нито едно от тези качества?" - "Ах, сир, той е толкова привързан към Ваше величество."
Никола дьо Шамфор
М... за светския начин на живот: "Обществото би било очарователно, ако хората се интересуваха един от друг."
Никола дьо Шамфор
Не обичам и не участвам в никакви сдружения, пък било то и на художници. Отвътре ми идва да страня от тях. Не ми е в натурата. Предпочитам да правя нещата сам. Не че имам нещо против тези сдружения, напротив, много са добри и смислени, най-вече когато са на някаква принципна основа. Много е готино, приветствам ги, харесват ми, но аз няма да съм вътре, не знам защо. Нито съм си го обяснявал, нито искам да си го обяснявам. Вероятно е въпрос на светоглед и характер.
Атанас Хранов
Хората доста по-често се се замисляли над понятието "политика", отколкото е било необходимо. Доста по-малко са умеели да забелязват реалната политика.
Освалд Шпенглер
Така човек вдъхва живот на нещата, докато накрая те не заживеят собствен живот, не започнат да растат и да се умножават и не се еманципират. Майките губят контрол над дъщерите си, мъжете – над своите творения; извиканото за живот с такива усилия вече не може да бъде удържано. Отначало то е било страст, след това задължение и накрая се е превърнало в непоносимо бреме, във вампир, който изсмуква живота на своя създател.
Карл Густав Юнг
Предишна
1
...
48
49
50
51
(Текуща)
Следваща