Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Приятел" - страница 54
Господин Дьо Водрьой упреквал Шамфор, че няма доверие в приятелите си. "Вие не сте богат - рекъл му той, - а забравяте приятелството ни." - "Обещавам ви - отвърнал му Шамфор - да ви поискам двадесет и пет луидора, щом си изплатите дълговете."
Никола дьо Шамфор
Добре познавам М... и смятам, че има интересен характер. Той е твърде мил, но няма желание да вдъхва обич освен на приятелите си или на тези, които уважава.В замяна на това изпитва голям страх да не би да вдъхва омраза. По този начин той отдава дължимото на приятелството и на обществото. Никой не би сторил повече добро от него, както и никой не би сторил по-малко зло. Друг може да е по-ревностен, но не и по-ненатрапчив. Трети ще е по-ласкав, но никой няма да е по-сдържан.
Никола дьо Шамфор
В една битка маршал Дьо Брьой се излагал ненужно на опасност и не искал да се отдалечи от полесражението. Приятелите му напразно се опитвали да го убедят. Най-поле един от тях – господин Дьо Жокур – се приближил и му пошушнал: "Господин маршал, ако ви убият, командването ще бъде поето от господин Дьо Рут." А това бил най-глупавият от генерал-лейтенантите. Поразен от опасността, надвиснала над армията, Брьой се оттеглил.
Никола дьо Шамфор
Някакъв гасконец, който заемал в двора малък пост, обещал да ходатайства на стар офицер от неговия край. Завел го при краля представил го и заявил, че той и приятелят му са служили на негово величество четиридесет и шест години. "Как? Четиридесет и шест ли?" - изумил се кралят. "Да, сир, той – четиридесет и пет, а аз една: общо четиридесет и шест пълни години."
Никола дьо Шамфор
Балетмайсторът Лавал бил на репетиция на една опера. Авторът или някой от приятелите му го извикал на два пъти: "Господин Дьо Лавал, господин Дьо Лавал!" Лавал се приближил и се възмутил: "Господине, два пъти ме наричате Дьо Лавал. Първия път си замълчах, но вие прекалявате. Нима ме взимате за ония двам-трима господа Дьо Лавал, които не могат да изиграят дори един менует?"
Никола дьо Шамфор
Преди години, докато бях още в казармата, често чувах от приятелите си добродушното: "Е, Венко, стига с тая опера бе!”.
Венцеслав Николов
Предишна
1
...
51
52
53
54
(Текуща)
Следваща