Цитати на тема "Пара" - страница 56
Човек може понякога да ходи на църква в неделя, да държи съвременни духовни книги в библиотеката си, стари икони в хола, броеница в ръцете си, може да дава и милостиня. Но в същото време да се ядосва, защото другите хора не отговарят на неговите очаквания, да е алчен за пари, да е потопен в егоизъм, жажда за комфорт, да изпитва безпокойство, да се конкурира с другите. Това не е животът в Христос. Тук мирише на смърт. По какво се различава християнинът днес от другите хора? Ако той няма търпение, кротост, радост, простота и особено смирение, това означава, че не е разбрал нищо за живота в Христос.
Моисей Светогорец
Детето се нуждае от много любов и много нежност, а също и от много ръководство. То иска да седнеш до него, да ти разкаже за своите проблеми, иска ласкаво да го помилваш и да го целунеш. Когато детето е неспокойно и немирно, трябва мама да го вземе на ръце, да го прегърне и да го целуне, за да се успокои, и умиротвори. Ако човек се е наситил на нежност и любов, когато е бил малко дете, то впоследствие той ще има сили, да преодолее всички проблеми, с който се сблъска в живота си.
Но жените са принудени да работят, защото на нас все не ни достигат парите. В резултат от това, децата се лишават от своята мама. Заради нещо нищожно ние губим смисъла и целта на семейството. Истината е, че на нас не ни достигат парите, защото винаги искаме най-новия телевизор, най-модерната кола и множество други украшения. Нас ни унищожава суетата на тоя век и като не можем да се контролираме, постоянно искаме повече и повече, а в резултат дечицата ни остават без любов и внимание.
Паисий Светогорец
Аз съм уверен, че когато родителите не глезят своите деца, не харчат за тях много пари, те проявяват грижа. Детето може да капризничи, да плаче, да иска някаква играчка. Но ако се поддадеш и напълниш цялата му уста с бонбони и шоколадчета, това не е любов, а необмислена постъпка, защото от такава "грижа" ще го заболят стомаха и зъбите. Ще кажа повече – наистина децата чакат от нас ред и строгост, а не съдействие във всичко под вид на любов. Детските капризи – това е неосъзната проверка, изследване на границите на допустимото. И когато детето не чувства спирачки, на него му е извънредно трудно да се ориентира в своите постъпки.
Игор Фомин
Убойте се всички, които обиждате бедните!
Вие имате и сила, и богатство, и пари, и благосклонността на съдиите; но те имат оръжие, което е по-силно от всичко това – стоновете, риданията и обидите, които търпят, защото всичко това привлича помощта от небесата. Тези оръжия разоряват къщи, разрушават основи, унищожават градове, погубват цели народи. Толкова е голяма грижата на Бога за страдащите.
Йоан Златоуст
На този, който потъва, е нужен спасителен пояс, а не разкази за това, как правилно да плува.
На този, който проси да му заемат пари, е нужна помощ, а не беседи за дружбата.
На този, който мръзне нощем, е нужно топло одеяло, а не адреса на магазина, където ги продават.
На този, който търси сърдечна поддръжка, няма да донесат утешение книгите за добротата.
Симеон Атонски
Колкото повече материални блага придобиват хората днес, толкова повече проблеми имат. Нито чувстват благодарност към Бога за благодеянията Му, нито забелязват нещастието на ближните си, та да извършат някоя милостиня. Разхищават се, а не помислят за другия, който няма какво да яде. Как после да дойде Божията благодат? Дори човек да има и семейство, все от някъде трябва да успява да икономиста по нещо и да даде милостиня. Да каже на жена си и децата си, че еди-къде си има някой болен, който е изоставен или някое бедно семейство, което е в голяма нужда. Ако нямат възможност да дадат пари, нека им каже :,, Нека им дадем поне някоя християнска книга, така и така имаме много". Който дава на нуждаещите се, принася полза за себе си, и за семейството си.
Паисий Светогорец
Никой не би останал езичник, ако бяхме истински християни. Сега християните са по-многобройни от езичниците. Когато на други изкуства един човек може да научи сто младежи, тук, въпреки факта, че има много учители, и те са много повече от учениците, никой не се присъединява. Учащите гледат на добродетелите на своите наставници и ако видят, че ние също искаме това, което искат и те, тоест почести и власт, тогава как могат да изпитват уважение към християнството? Те виждат порочен живот, земни души, виждат, че ние сме също толкова пристрастени към парите, колкото и те, даже и повече, треперим пред смъртта също като тях, страхуваме се от бедността не по-малко от тях, роптаем като тях в болестите, еднакво обичаме властта и силата и измъчени от сребролюбие, се опитваме да се възползваме от благоприятна възможност. И така, защо биха повярвали! Заради знамения? Но тях вече ги няма. Заради праведния живот? Но той вече е погинал. Заради любовта? Но и следа от нея вече никъде не се вижда.
Йоан Златоуст
Димитър Ангелов: - "Осем дена преди лицензирането ми се обажда Емил Костадинов, ми се обажда Митко Стефанов, казват Митко, Дуче, този човек не ни вдига телефоните, не ни вдига телефоните. Отива господинът в Англия, петдесет пъти му звъня – понеделник, вторник, сряда... Аз му звъня. Вдига ми, благоволява да ми вдигне 23.30, в сряда ли беше, във вторник ли, вече не помня, много нерви. Викам му, г-н Томов, кажете ми истината, ще имаме ли лиценз, няма ли да имаме лиценз, моля ви се. Кълна се в сина си, в ЦСКА се кълна, истината ви казвам. Моля ви се, кажете ми. - Митко, няма проблеми, всичко е точно. – Платихте ли, г-н Томов, кажете ми платихте ли, г-н Томов? Все пак 72 часа са много време до петък, това е цяла сряда, четвъртък и петък, ще се вдигнем, ще се намерят тези пари."; Николай Бареков: - "Много са, ако имаше парите. Ако ги нямаш?"; Димитър Ангелов: - "Ще се намерят пари. Ще се намерят, вярвайте ми. То не е говорено, то никой не е правил опита да говори...."
Димитър Ангелов — Дучето