Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Щастие" - страница 62
Надеждата е мошеник, който непрекъснато ни мами. Лично за мен щастието започна, когато я загубих окончателно. Охотно бих изписал на вратата на рая стиха, който Данте изписа на вратата на ада: "Lasciate ogni speranza, voi ch' entrate." - "О, вие, що пристъпвате през този праг, надежда всяка тука оставете."
Никола дьо Шамфор
Който се стреми да подчини щастието си на разума, като все му прави разбор, като намира кусури на обикновените наслади и признава само изтънчените удоволствия, накрая загубва всичко. Той прилича на човека, който разчепква вълната на дюшека си, докато накрая така го изтъни, че накрая ляга да спи на твърдо.
Никола дьо Шамфор
Промени се моята представа за живота като за ценност, като за щастие. Колима ме научи на съвсем друго нещо. Принципът на моя век, на моето лично съществуване, на целия ми живот, изводът от моя личен опит, правилото, усвоено от този опит, може да бъде изразено с пестеливи думи. Първо трябва да се отвръща на плесниците, а чак на второ място – на подаянията. Трябва да се помни злото преди доброто. Всички добрини трябва да се помнят сто години, а всичко лошо – двеста. Ето с това схващане се отличавам от всичките руски хуманисти на деветнайсети и двайсети век.
Варлам Шаламов
Отказвайки се от света и от състоянието, намерих щастие, спокойствие, здраве, дори богатство. И противно на поговорката, забелязах, че печели този, който напуска играта.
Никола дьо Шамфор
За Жан-Жак Русо твърдят, че имал графиня Дьо Буфлер и дори (простете за израза) че не винаги я улучвал, което ги настроило един срещу друг. Веднъж казали пред тях, че любовта към човешкия род угасява любовта към родината. "Знам по себе си - заявила тя, - че това не е вярно. Аз съм добра французойка, но това не ми пречи да се интересувам от щастието на всички народи." - "Не ще и дума - казал Русо, - вие сте французойка с бюста си и космополитка с останалата си част."
Никола дьо Шамфор
М... разправяше, че винаги са му допадали следните максими за жените: "Говори само хубави неща за пола им; хвали приятните жени; мълчи си за другите; малко се виждай с тях; не им се доверявай; никога не оставяй щастието ти да зависи то жена, каквато и да е тя."
Никола дьо Шамфор
Само хората, които са искрено благодарни на Бога, са наистина богати. Така че нашето вътрешно щастие не зависи от добрите или лошите събития, които ни се случват, а от степента на нашата благодарност към Бога.
Алберт Швайцер
Най-голямото удоволствие е да правиш нещо, да създаваш, без значение дали е кошница или книга. Непосредствено щастие е да виждаш как изпод ръцете ти излиза нещо, расте от ден на ден и накрая бива завършено.
Артур Шопенхауер
Човек непрестанно преминава от желание към задоволяване и от него към ново желание – бързият ход на това се нарича щастие, а бавният – страдание, за да не настъпи спиране, което се изразява като ужасна, смразяваща скука.
Артур Шопенхауер
Предишна
1
...
59
60
61
62
(Текуща)
Следваща