Цитати на тема "Душа"
Някой ден ще разбереш, че има хора, които никога няма да те предадат. Но преди това трябва да минеш през много предателства.
Някой ден ще разбереш, че външният блясък не е нищо в сравнение с вътрешната красота. Защото всичко, което е отвън, се отмива още с първия дъжд, а това, което е отвътре – гори завинаги. Дори да е почти угаснало и да припламва незабележимо, винаги можеш да го разгориш отново и да сгрееш душата си.
Някой ден ще разбереш, че добротата, нежността и грижата са проява на вътрешна сила, а не на слабост.
Константин Хабенски
Обидчивостта – това е една от най-сериозните страсти. Тя показва, че човек се е отдалечил от Бога. Понеже когато Бог пребивава в човешкото сърце, човек се преизпълва с вътрешна сила и мъжество. Той може да понесе немощите на ближните си и не изгубва мира и любовта в себе си, дори когато го оскърбяват.
Обратното – човек, който е лишен от благодат и е отдалечен от Бога не притежава вътрешна здравина. Не е по силите му да изтърпи дори и някоя мека забележка! Не възприема любовта на ближните и тълкува всичко изопачено. Всяко намерение, дори и доброто възприема като злоумисъл! И както обидчивият човек не е способен да усети добронамереността на ближния си, по същия начин той не може да разбере и трудностите или проблемите му. Вперил е поглед единствено в себе си: "Казаха ми нещо лошо, обидиха ме, оскърбиха ме!" Дори не му хрумва да си помисли, че този насреща има някаква болка в душата, затова и говори обидни или неприятни.
игумения Домника, Ново-Тихвински манастир