Цитати на тема "Направа" - страница 79
Ако целият ти живот е преминал гладко и безгрижно, плачи над самия себе си. Защото и Евангелието, и опитът на народа в един глас твърдят, че никой, без големи страдания и мъка, не е оставил каквото и да е велико и полезно дело, нито пък се е прославил на небесата. Ако ли пък целият твой живот е напоен с пот и сълзи за достигане на правдата и истината, радвай се и се весели, защото, наистина, голяма ще е твоята награда на небесата. Не се поддавай никога на безумната мисъл, че Бог те е оставил. Знае Бог точно колко можеш да понесеш и отмерва страданията и мъките за всекиго. "Както хората знаят – казва св. Нил Сорски, – каква тежест може да носи конят, каква магарето, каква камилата, и според това ги товарят – според техните сили; както грънчарят знае колко време трябва да държи грънците в огъня, та нито да се напукат, нито пък да останат недопечени – как Бог не ще да знае на коя душа, колко и какви изкушения да проводи, за да я подготви и направи способна за Небесното Царство.
Николай Велимирович
Нека си представим: ето, прибираме се от храма, събличаме си палтата, преобуваме се. Влизаме в стаята и виждаме, че Господ Иисус Христос седи на масата. Някой от нас, виждайки Го жив, седнал така на масата, ще се осмели ли да отиде до телевизора, да го включи и да седне да гледа – когато там, в стаята, седи живият Христос? Или ще започнете да се карате със съседа, или да бърборите по телефона? Няма да го направите, нали? Но всъщност Христос – Той винаги може да бъде с нас и ние винаги можем да имаме общение с Него и винаги можем да бъдем близо до Него. Какво ни пречи? Пречи ни нашето неверие, неверие в казаното от Господ: "Аз съм с вас през всички дни до свършека на света". И веднага щом всеки от нас се обърне към Него – Той вече е тук, близо, Той стои невидимо, Той невидимо присъства.
Дмитрий Смирнов
Ние понякога забравяме, че жената, въпреки цялата й ангажираност, е много крехко същество. И единственият път към сърцето на една жена е нежността. Когато жената чувства, че е обичана, тя е способна на всичко. Само с любов, само с нежност можете да достигнете до сърцето й. Когато тя се чувства обичана, ушите й са отворени, сърцето й е отворено, и тя с удоволствие би направила точно това, което е отказвала да направи само пет минути назад.
Каква е основната женска претенция? Не е незабития пирон, не са разпръснатите чорапи. "Ти не ме обичаш!" - това е основният проблем. Тя трябва да почувства, че е обичана - това е, което трябва да постигнете и да съхраните, а всичко останало само ще се нареди.
Николай Могилни
Днес е много актуално да се говори за земния живот, за това, колко е нужно хората да се ваксинират, иначе ще умрат. Но каквато и ваксина да си направи човек, една, две, ако иска дори и десет, а може и нито една - все тая, той така или иначе ще умре. Ваксината на вечността - това е покаянието. Ако ние си направим ваксината на вечния живот, т.е. да вземем покаянието като наш духовен труд, тогава ще живеем вечно на небето в Христа Иисуса Господа нашего.
Онуфрий Киевски
НА КАКВО МОЖЕМ ДА СЕ НАДЯВАМЕ НА ТАЗИ ЗЕМЯ
Мащеха е земята и като мащеха постъпва с нас. Като на доведеници гледа на нас, като на чужденци от далечни места, като на сираци, докато не ни направи свои роби.
Аргатуваме й ден и нощ и затова ни плаща надница с най-калпавите си притежания: грях, болест и смърт. Който само от нейния хляб живее, този не знае що е ситост. Колкото повече яде, все по-силен глад го мъчи. И колкото повече играе по гайдата й, все по-голяма мъка го наляга.
Дето и да погледне окото, вижда смърт. Каквото и да пипне ръката, усеща гроб.
Каквото и да придобиеш, добиваш и страх да го не изгубиш. Каквото и да обикнеш, изпълваш се с мъката на загубата.
Николай Велимирович
В момент на изкушение е много трудно да устоиш на ураган, който е на път да те отнесе във вихър от скандали и кавги. Ето защо, опитай се да се молиш, когато имаш такава възможност, с думите: "Господи, моля те да ме благословиш сега, когато всичко е наред. И когато дойде изкушение - помогни ми да се сдържам, да контролирам ситуацията. Направи така, че в трудни моменти, когато обикновено не съм в състояние да се справя с гнева, страха, съмнението, неверието и нервите, моето поведение е поне малко по-различно".
Андрей Конанос
Роден съм през 1862 г. във Виена. Бях юрист, без да съм завършил право, бях медик, без да съм изучавал медицината, бях и книжар, без да съм продавал книги, любовник, без да стана съпруг, и най-после писател, без да съм създал творби. Защото творби ли са наистина писанията ми? В никакъв случай. Това са екстракти! Екстракти на живота. Животът на душата и на мимолетния делник, сбит в две-три страници. На читателя остава, със собствени сили, да разложи тези екстракти, да ги превърне в истински пикантен бульон, с духа си да ги накара да кипнат, с една дума - да ги направи вкусни и смилаеми.
Петер Алтенберг