Цитати на тема "Година" - страница 76
Ако Христос дойде в днешния свят, знаете ли какво би станало с Него? Щяха да Го настанят в психиатрична клиника, заедно с апостолите и да им бъде назначена психотерапия. Светът щеше да разпъне Христос точно както преди 2000 години. Хората не са научили нищо друго, освен по-подли форми на лицемерие. И какво би станало, ако в един ден в университет кажех на студентите си, че цялото познание на този свят няма никакво значение, освен задължението да славим Бога, да приемем Богочовека, който умря за нашите грехове, и да се подготвим за живота на бъдещия свят? Вероятно щяха да ми се смеят, а университетските чиновници, ако разберат, щяха да ме уволнят – защото е противозаконно да се проповядва Истината в нашите университети. Казваме, че живеем в християнско общество, но това не е истина.
Серафим Роуз
Ако ти ще говориш, че твоят живот е така мрачен и повярваш, че той е мрачен, то той ще бъде такъв. Затова, когато вие сутрин се събуждате и съседките питат какво ново, вие не говорете: "Какво да е ново? Нищо. Все едно и също. А въобще какво ново може да е? Все едно и също, тотален кошмар!” Не говори това! Знаеш ли защо? Защото чува цялото твое тяло. Всички твои клетки чуват това. И ако ти 365 дни в годината говориш, че си проклет, че твоят живот е тежък, че с нищо не се справяш, то в края на краищата това влиза в тебе и те насища. Затова говори: "Слава Богу! Всичко ще бъде наред! Бог винаги ми изпраща дарове!”.
Андрей Конанос
Защо децата напускат църквата
Кризата на вярата е особено видна при нашите деца. На 8-9 години някои от тях ходят на църква, пеят в клироса, изумяват и докосват всички наоколо, а на 14-16 години много, ако не и повечето, спират да ходят на църква. Това е така, защото децата не са били запознати с Бог. Запознали са ги с ритуалите, с реда в храма, живота на светците, свещените истории, предложени за децата. Но Бог не им е бил представен. Срещата не се е случила. И се оказва, че и родителите, и неделното училище, и, за съжаление, свещениците са построили къщата на детската вяра "на пясъка" (Матей 7:26), а не на камъка - Христос.
Тихон Шевкунов
Закуските, пикниците, океанските пътешествия, маскарадите, вестниците, разходките с лодка. Не се връзват много с трагедиите. Но в живота трагедиите не са безкраен вопъл. Тя е и това, което я предшества. Еднообразни часове, дни, години, и изведнъж – удар с нож, експлозия на снаряд, политане на автомобил от моста.
Маргарет Атууд
Всичко е временно: любовта, изкуството, планетата Земя, вие, аз. Смъртта е толкова непредвидима, че успява да изненада всеки един от нас. Откъде може да знаеш дали този ден не е последният ти? Мислиш си, че ти остава време. И после изведнъж - край, изчезваш, твоето време е изтекло. Смъртта е единствената среща, която не е записана в органайзера ти. ...Всичко е временно и всичко е за продан. Както всичко останало, човекът е продукт със срок на годност. Това е причината да се пенсионирам на 33 години. Казват, това е идеалната възраст, за да възкръснеш.
Фредерик Бегбеде