Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Дума" - страница 81
Според думите на майка ми съм почнал да пиша от петгодишен. Първото ми заслужаващо внимание съчинение се водят "Записките на психопата" (1956–1958), които почнах седемнайсетгодишен. Най-обемното и най-нелепото от всичко, което съм написал.
Венедикт Ерофеев
Съветваш мене по-добре, отколкото сам себе си. Аз съдя не по думите, а по делата.
Есхил
Едно от най-големите предимства, способстващо точната употреба на думите, е тяхната двусмисленост и изменчивост, тоест тяхната гъвкавостта.
Жозеф Жубер
Става дума за изобретяването на еврейския народ в съвременното разбиране на думата "народ", което се отличава от средновековното... Това е обща култура, език, храна, музика... Но повечето евреи в света не говорят на иврит, не четат книги на иврит, не знаят популярни песни на иврит, и освен това не знаят имената на футболните отбори - как могат те да принадлежат към еврейския народ?
Шломо Занд
От думите си ще се оправдаеш, и от думите си ще се осъдиш.
Иисус Христос
И ако чуе някой думите Ми и не ги пази, Аз не го съдя; защото не дойдох да съдя света, но да спася света.
Иисус Христос
Знаем, че историята не търпи условното наклонение. Думите: "какво би станало, ако..." в нея не са на почит.
Веселин Кандимиров
Социална мрежа е за секс. Това е нормално. Но да ми се правите на политически активни вкъщи пред компютъра, като знаем, че сте пасивни, когато стане дума за истински секс - това вече е истински наш, роден Фейсбук.
Мартин Карбовски
Всяка дума все някъде се оказва подходяща.
Квинтилиан
Излишното старание при избора на думи ни кара да се усъмним в искреността на чувствата: където има излишък от изкуство, подозират недостатъчно истина.
Квинтилиан
Един политик обича да повтаря най-неподходящата за него фраза: "Запомнете ми думата!”.
Кеворк Кеворкян
У нас най-напред се опитват да убият с думи, а сетне и физически.
Кеворк Кеворкян
Думата свобода обиколи света и се върна учудена.
Колюш
А идеали трябват, Алексей, те не са празна дума, както мисли жадната за облаги сволоч.
Алеко Константинов
Нюансите в превода, едва уловимите разлики в значенията на една и съща дума доставят истинската радост.
Венцеслав Константинов
При превода на проза имаш чувството, че ти владееш ситуацията, че ти владееш думите, изреченията. Обратно, при превода на поезия имаш усещането, че текстът те владее и той ще ти позволи да стигнеш до него, или няма да ти позволи. Също както е в любовта.
Венцеслав Константинов
Преводачът не само пренася думи от един език на друг, а е и тълкувател на идеи, на художествени послания.
Венцеслав Константинов
За бай Ганя е приказката... Та това де, не можеше ли, рекох, да се мине без него? Защо трябваше и той да представлява българският народ? Ама ще речете, че той не е официален делегат. Все едно. Щом ходят да го интервюират кореспонденти от важни вестници и неговите думи като оракулско предсказание се разнасят чрез печата по целия свят – иди сетне доказвай, че чрез бай Ганьовите уста не глаголи народът български...
Алеко Константинов
Възмущението от лъжата е често пъти добре прикрито домогване да придадем тежест на твърденията си и да спечелим благоговейна почит за думите си.
Франсоа дьо Ларошфуко
На кой вятър да си хвърлям думите?
Станислав Йежи Лец
Някои големи думи са толкова кухи, че в тях може да затвориш цели народи.
Станислав Йежи Лец
Сатирици, махнете думите! Оставете да говорят само цифрите!
Станислав Йежи Лец
Предишна
1
...
80
81
(Текуща)
82
...
84
Следваща