Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Дума" - страница 36
Този, който познава греха само с думи, не знае нищо за спасението, освен на думи.
Уилям Фокнър
С времето високите мъртви думи стават още по-безсмислени, отколкото техният мъртъв звук.
Уилям Фокнър
Вдъхновението дава образ, но не го поставя. И за да го постави, трябва да се наблюдава с непоклатимо търпение и без опасен пристрастен характер на звучене на думите.
Федерико Гарсия Лорка
Нашето мислене все повече и все по-принудително изтича от областта на думите и е станало математически абстрактно.
Фридрих Дюренмат
Романът - това не само и не е просто роман. Това е тайник, което можеш да се скрият две-три важни думи в надеждата, че читателя ще ги намери.
Хайнрих Бьол
Тайните, облечени в думи, са убийствени.
Хайнрих Бьол
Аз съм тексаски джентълмен. Човек държащ на дума си.
Хауърд Хюз
Родителите ми бяха християни - католици, но не в близкия смисъл на думата. Помня майка ми като много набожна жена, но никога не е била против другите религии.
Хелмут Кол
Представата противоречи на действителността, когато последната е станала сама по себе си противоречива. Хегел казва, че една преобладаваща социална форма може да бъде успешно атакувана от мисълта само ако тази форма е влязла в открито противоречие със собствената си "истина", с други думи, ако вече не може да изпълнява изискванията на собственото си съдържание.
Херберт Маркузе
Природата е дума, алегория, калъп, релеф, ако щете.
Шарл Бодлер
Няма любов с трезви очи. Немислимо е да завладееш жена в открита борба: да се приближиш с нея с повдигната глава и правдиви думи - това означава да я отблъснеш от себе си.
Аугуст Стриндберг
Тъй като мислите ми не съвпадат с мислите на другите хора, почти всяка тяхна дума ме боли и аз мога да възприема най-невинната забележка като подигравка.
Аугуст Стриндберг
Синонимът е дума, която използвате, когато не можете да напишете друга.
Балтазар Грасиан
В поезията няма факти, а има думи, няма реалности, а има образи.
Бенедето Кроче
И така, когато очите ми са потопени в добра книга, разсеяни от отпечатаните думи, от нейния текст остават само нематериални мисли, които са във въздуха, почиват във въздуха, хранят се във въздуха и се връщат във въздуха...
Бохумил Храбал
...защото истински мисли идват отвън и пътуват с нас като супата с юфка, която вземаме на работа; с други думи, инквизиторите напразно палят книги. Ако една книга има какво да каже, тя изгаря от тих смях, защото всяка книга, която си струва солта, се насочва нагоре и извън нея.
Бохумил Храбал
Истинското изкуство е било... каква е думата? Отвлечено? Не, не е това. Но, добре, отвлечен от бизнеса.
Вивиан Уестууд
Това, за което няма думи, за 99,99% от хората въобще не съществува.
Виктор Пелевин
Крайният монтаж е надценен. Само глупаците продължават да настояват винаги да има последната дума. Мъдрите поглъщат гордостта си, за да стигнат до възможно най-добрия монтаж.
Вим Вендерс
Най-политическото решение, което вземате, е там, където насочвате очите на хората. С други думи, това, което показвате на хората от ден на ден, е политическо... И най-политически индоктриниращото нещо, което можете да направите на човек, е да му показвате всеки ден, че не може да има промяна.
Вим Вендерс
Мисля, че можете да създавате цветове с думи.
Винсент ван Гог
Е, как да предадем усещанията на тялото с думи?
Вирджиния Улф
Предишна
1
...
35
36
(Текуща)
37
...
84
Следваща