Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Дума"
Дела трябват, а не думи!
Васил Левски
С две думи мога да кажа всичко, което съм научил за живота – той продължава.
Робърт Фрост
Веднъж, в ръцете ми, умираше от рак свещеник - човек, който сам утешаваше другите през целия си живот. Аз го попитах: "Кой е най-големият грях?" И той ми каза: "Най-големият грях е да обидиш слабия". "Защо?" "Защото е най-лесно да го направиш..." Тази мисъл ме порази - най-тежкият грях е най-лесно да се извърши... Предайте тези думи на децата си.
Елизавета Глинка (д-р Лиза)
Тези, които никога не оттеглят думите си, обичат повече себе си, отколкото истината.
Жозеф Жубер
Не думите, а нещастието е учител на глупаците.
Демокрит
С добра дума и револвер можеш да постигнеш много повече, отколкото само с добра дума.
Ал Капоне
В държавата, където има ред, бъди смел в действията си и в думите си. В държавата, където няма ред, бъди смел в действията си и предпазлив в думите си.
Конфуций
Искрените думи не са приятни, приятните думи не са искрени.
Лао Дзъ
Недей да храниш с думи, вместо с хляб.
Аристофан
Силата на речта се състои в умението да се изрази много с немного думи.
Плутарх
Често повтаряме, че за човек се съди по делата му, но понякога забравяме, че думите също са постъпка. Речта на човек е огледало на самия него. Всичко фалшиво и измамно, пошло и вулгарно, независимо как се опитваме да го скрием от другите, всяка празнота, безчувственост или грубост се проявяват в речта със същата сила и очевидност, с които се проявяват искреността и благородството, дълбочината и тънкостта на мислите и чувствата.
Лев Толстой
Никога не оценявайте нещо като предимство за вас, което ще ви накара да нарушите думата си или да загубите самоуважението си.
Марк Аврелий
Необмислено изплъзналата се дума е също така трудно да се върне, колкото и хвърленият камък.
Менандър
Няма нищо по-силно от думите.
Менандър
Властта придава на думите отпечатък на истина.
Менандър
Давай наставления само на този, който търси знания, осъзнавайки своето невежество. Оказвай помощ само на този, който не умее понятно да изказва своите заветни думи. Обучавай само този, който е способен, узнавайки за единия ъгъл на квадрата, да си представи останалите три.
Конфуций
Не причинявай зло. Проявявай състрадание. И недей да злословиш зад гърба на другите – не отправяй дори наглед безобидни нападки! Думите, които излизат от устата ни, не изчезват, а постоянно се трупат в безграничното пространство, за да се върнат при нас, когато му дойде времето...
Елиф Шафак
Ако искаш да ти се чува думата - не повишавай тон. Дъждът е този, който кара цветята да растат, а не бурята.
Мевляна Джеляледдин Руми
Разликата между "почти правилната дума" и "правилната дума" е като разликата между светулката и светкавицата.
Марк Твен
По-рано слушах думите на хората и вярвах в делата им. Сега слушам думите на хората и гледам делата им.
Конфуций
" Думата любов няма същия смисъл и за двата пола, а това е една от причините за сериозните недоразумения, които ги разделят.
Симон дьо Бовоар
Колкото и да са кратки думите "да" и "не" те изискват най-сериозният размисъл.
Питагор
Предишна
1
(Текуща)
2
3
4
...
84
Следваща